Mono desszertek | Nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Gluténmentes
Eszközök
- konyhai robotgép,
- keverő tálak,
- cukor hőmérő
- szilikon spatulák,
- 3 habzsák,
- 2 sima csővég,
- spagetti csővég,
- szilikonos sütőpapír, vagy szilikon lap,
- fazék,
- szita,
Hozzávalók 10 db-hoz:
Francia habcsókhoz:
- 120 g procukor,
- 120 g cukor,
- 120 g tojás fehérje (4 db),
A gesztenye spagettihez:
- 300 g natúr gesztenyemassza,
- 110 g puha vaj,
- 90 g cukrozott gesztenyepüré,
- 2 evőkanál tej,
- 1 evőkanál rum
Olasz habcsókhoz:
- 50 g cukor,
- 30 g tojásfehérje (1 db)
Tejszín töltelékhez:
- 360 g nagyon hideg tejszín,
- 60 g mascarpone,
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai,
- 40 g porcukor
A díszítéshez:
- 250 g eper,
- kb 50 g eperlekvár,
- porcukor,
- ehető aranylapocska
Elkészítés:
A francia habcsók:
- A sütőt 100 fokra előmelegítjük.
- A tojásfehérjét a robotgéppel elkezdjük felverni. Ha már kezd habosodni, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük, míg a cukorkristályok teljesen felolvadnak. Ha már kemény és fényes, alacsony fokozatra állítjuk és beleszitáljuk a porcukrot is, majd tovább verjük.
- A habcsók masszát sima csöves habzsákba töltjük, majd 10 db 8-10 cm átmérőjű kört nyomunk a szilikonos sütőpapírra, vagy szilikon lapra. Mindegyik közepébe egy kis mélyedést készítünk kanál hátuljával, majd betesszük a sütőbe és 50 perc alatt sütjük, szárítjuk. Rácsra téve kihűtjük.
A gesztenyespagetti:
- A natúr gesztenyemasszát a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a cukrozott gesztenyepürét is. Az egészet simára keverjük egy szilikon spatulával.
- A tejet és a rumot egy fazékban felmelegítjük, majd a langyos folyadékot a masszához keverjük.
Az olasz habcsók:
- A cukrot 15 ml vízzel egy fazékban felforraljuk, miközben cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet.
- Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni.
- Ha a szirup elérte a 118 fokot, levesszük a tűzről és folyamatos keverés közben vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük. Ezután tovább verjük, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- A habcsókmasszát óvatosan a gesztenyemasszához keverjük, majd a krémet egy spagetti csővéggel ellátott habzsákba töltjük.
Tejszín töltelék:
- A tejszínt, a mascarponét és a vaníliamagokat a robotgéppel alacsony fokozaton felverjük.
- A sebességet lassan növeljük. Ha a tejszín már levegős és megáll a habverőn, hozzászitáljuk a porcukrot.
- Tovább verjük, míg egy kemény habot kapunk, majd sima csővégű habzsákba töltjük.
Összeállítás és díszítés:
Az epret kis kockákra vágjuk. Minden habcsók mélyedésébe egy teáskanál eperlekvárt, és egy teáskanál eperkockát teszünk. A habzsákból kúpokat nyomunk rá a tejszínes mascarpone krémből. A gesztenyekrémből a spagetti csővéggel körbe nyomjuk a habcsúcsokat és eper darabokkal, esetleg ehető aranylapokkal díszítjük, porcukorral megszórjuk.