Norvég almatorta
fotó: Vidék Íze
Torták | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 22 cm-es csatos tortaforma,
- szilikonos sütőpapír,
- kézi robotgép habverőfejjel,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- hámozó, kés,
- hústű, vagy fogpiszkáló
Hozzávalók:
A tortához:
- 250 g kristálycukor,
- 250 g vaj,
- 250 g finomliszt,
- 20 g vaníliás cukor,
- 4 db tojás,
- fél csomag sütőpor ( 2 teáskanál),
- 1 citrom reszelt héja,
- 3 db alma.
A tetejére a szóráshoz:
- 24 g kristálycukor,
- 4 g őrölt fahéj.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy kb. 22 cm-es csatos tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt (lehetőleg szilikonosat). De ha nincs ilyenünk egy fémnyelű, kivajazott serpenyő is megteszi.
- Konyhai robotgéppel habosítsuk fel a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
- Közben hámozzuk meg az almákat vegyük ki a magházukat és vágjuk vékony gerezdekre.
- Ha a vaj már kellően habos, további folyamatos keverés mellett egyenként üssük bele a tojásokat.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a citromhéjjal és forgassuk bele a tojásos vajas keverékbe.
- Az így kapott masszát egy szilikon spaklival szedjük bele a tortaformába, vagy serpenyőbe és simítsuk el egyenletesre.
- Ezután jó sűrűn egymás mellé nyomkodjuk a bele a masszába az almagerezdeket élükkel lefelé. Végül hintsük meg a tészta tetejét a fahéjas cukorral.
- A tortát tegyük az előmelegített sütőbe és 180 fokon, légkeveréssel süssük kb 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Ha már nem ragad a tészta a hústűre, vagy fogpiszkálóra, akkor készen van,
- Hagyjuk a formában egy rácson kihűlni, majd szeleteljük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze