Karácsonyi csokitorta karamellkrémmel, és pirított dióval
fotó: Vidék Íze
Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 nagy tál,
- kézi robotgép,
- 2db 22 cm-es kapcsos tortaforma,
- 1 nagyobb és 1 kisebb serpenyő,
- szilikon spatula,
- egy kis lábaska,
- tortavágó kés,
- habzsák csillagcsővel,
- kés,
- evőkanál
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
- 300 g liszt, + a formához
- 180 g cukor,
- 70 g sötét, cukrozatlan kakaópor,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 tojás,
- 2,5 dl író, vagy natúr joghurt, kefír,
- 2 dl napraforgó olaj,
- 2 dl forró víz,
- Vénusz margarin a formához
A krémhez:
- 200 g cukor,
- 2 dl habtejszín,
- 250 g puha vaj
- 250 g mascarpone sajt
A díszítéshez:
- 100 g étcsokoládé,
- 1 evőkanál napraforgó olaj,
- 50 g dió
- A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát.Hozzáadjuk az egész tojásokat, az írót, és az étolajat, majd elkeverjük. Végül beleöntjük a forróvizet is. Elektromos robotgéppel alaposan kihabosítjuk.
- A masszát 2 db kikent, kilisztezett 22cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Majd rácsra téve kihűtjük.
- A krémhez egy serpenyőben alacsony lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a felforrósított tejszínt. (Vigyázat, lehet, hogy fröcskölni fog). Addig keverjük amíg csomómentes, lágy karamellszószt kapunk. 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
- A puha vajat robotgéppel felhabosítjuk, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt, de még folyós karamellszószt. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét és alaposan kihabosítjuk a krémet, 3 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
- A piskótalapokat vízszintesen félbevágjuk (így 4 lapot kapunk.) Három lapot krémmel összetöltünk, és a negyediket a tetejére tesszük. Néhány órára hűtőbe tesszük.
- A díszítéshez a legfelső lap tetejére csorgatjuk a gőz felett megolvasztott, étolajjal összekevert csokoládét, hagyjuk, hogy az oldalán is lecsorogjon. Ha megszilárdult a csokimáz. a félretett karamellkrémet csillagcsöves habzsákba tesszük, és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére.
- Száraz serpenyőben megpirítjuk a durvára vágott diót, és ha kihűlt rászórjuk a csokimázra, majd meglocsoljuk a félretett 2 kanálnyi karamellszósszal.
- Tálaljuk.
fotó: Nagy András Péter
Forrás és fotó: Vidék íze