Pisztáciás zserbó
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 45 perc
Eszközök
- kis tálka,
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- kés,
- szita,
- folpack,
- kelesztő tál,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- nyújtófa,
- evőkanál,
- kis lábas,
- hőálló tál,
- hajlított pengéjű kenőkés
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt,
- 150 g vaj,
- 1,5 dl tej,
- 50 g cukor,
- 15 g friss élesztő,
- 2 tojássárgája,
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 250 g darált pisztácia,
- 200 g porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 450 g citrom-, vagy narancslekvár
A tetejére:
- 100 g fehércsoki,
- 20 g pisztácia paszta
- A tejet langyosítsuk meg, keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, és morzsoljuk el a kis kockákra vágott vajjal.
- Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a sót, a maradék cukrot, az élesztős tejet és a tojássárgákat, majd alaposan dolgozzuk össze a dagasztógéppel.
- A tésztát osszuk 4 egyenlő részre, formázzuk cipóvá, majd a mindegyiket csomagoljuk lazán folpackba, és a kelesszük 1 órán át.
- A darált pisztáciát keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral. A lekvárt keverjük simára.
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A megkelt tészta cipókat lisztezett munkafelületen egyenként nyújtsuk a tepsinek megfelelő nagyságúvá, és sorban rakjuk a tepsibe.
- Mindegyiket kenjük meg a lekvár 1/3-ával, és szórjuk meg a cukros pisztácia 1/3-ával, majd a legfelső lappal fedjük be.
- Az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre, majd a sütőből kivéve borítsunk egy deszkát a tetejére, és fordítsuk fejjel lefelé a tésztát. Emeljük le róla óvatosan a tepsit. Így az alsó lap kerül felülre, és szép egyenes lesz a tészta teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A fehércsokit gőz fölött olvasszuk össze a pisztácia pasztával és vonjuk be vele sütemény tetejét.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi számában
fotó: Sárközy György/
Forrás és fotó: Vidék íze