Áfonyás panna cotta
fotó: Vidék Íze
Tányérdesszertek | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 3 óra | Sütési idő: nincs
Eszközök
- közepes méretű fazék,
- szilikon spatula,
- kés,
- citrusreszelő,
- turmixgép,
- apró lyukú szűrő,
- kis tálka,
- 4 db 2 dl-es tálka,
- 4 db kistányér,
Hozzávalók 4 adaghoz:
A rétestésztához:
- 3 dl tejszín,
- 2 dl tej,
- 100 g cukor,
- 100 g fehér csoki,
- 1 vaníliarúd,
- 300 g mélyhűtött, vagy friss áfonya,
- 1 citrom,
- 6 lap zselatin,
- a tálaláshoz 100 g áfonyalekvár és 2-3 evőkanál brandy.
- A tejet és a tejszínt összeöntjük egy közepes méretű fazékban, hozzáadjuk a cukrot, a darabokra tördelt fehér csokit és belekeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Ezután mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük, és ha a csoki meg a cukor tökéletesen felolvadt, máris levesszük a tűzről. Megvárjuk amíg kézmelegre hűl.
- Ezalatt az áfonyát turmixgépben simára dolgozzuk, szűrőn átpasszírozzuk és belereszeljük a citrom héját.
- A lapzselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy teljesen ellepje őket.
- Visszatérünk a tejszínes keverékhez: amikor a hőmérséklete már elérte azt a fokot, hogy a beledugott ujjunkat nem égeti, csak legfeljebb picit „csípi”, kivesszük a felpuhult (kissé kinyomogatott) zselatin lapokat a vízből és belekeverjük a tejszínes keverékbe.
- Ezután egy spatulával hozzádolgozzuk az összepépesített áfonyát, és az egészet szétosztjuk 4 db 2 dl-es tálkában.
- A desszerteket egy éjszakára a hűtőbe (vagy 1 órára a fagyasztóba) tesszük, hogy megdermedjenek. Másnap éles késsel óvatosan körbevágjuk őket, aztán a tálkák alját néhány pillanatra forró vízbe mártjuk és határozott mozdulattal kipottyantjuk belőlük a lila panna cottákat egy-egy kistányérra.
- Végül a lekvárt összemelegítjük a brandyvel és finom díszítésül pár szem extra áfonya társaságában a panna cották köré kanalazzuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze