Őszibarackos tejberizstorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető| Elkészítési idő: 60 perc | 6 adag
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj 17,5 dkg vajaskeksz
- 1 mk. vaníliaőrlemény
- 1 l tej
- 50 g + 1 ek. cukor
- 30 dkg kerek szemű rizs
- 15 dkg habtejszín
- 4 db nagyobb kemény húsú őszibarack
- 2 dl őszibaracklé
- 1 tk. étkezési keményítő
- 10 dkg sótlan mogyoró
- 1 nagy fagyasztózacskó
- olaj a formához
Ha nincs kedved bekapcsolni a sütőt, készítsd el ezt az isteni finom tejberizses tortát. Az őszibarack helyett használhatsz körtét, szilvát vagy akár szőlőt is.
Elkészítés:
- A vajat felolvasztjuk, és egy kissé lehűtjük.
- A kekszeket a zacskóba tesszük, és nyújtófával finomra törjük, majd összekeverjük a vajjal.
- Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk olajjal, és a kekszmasszát az aljára és az oldalára nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
- A vaníliaőrleményt a tejbe szórjuk, hozzáadjuk az 50 g cukrot, és felforraljuk. Beletesszük a rizst, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben 30 perc alatt puhára főzzük, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Beleöntjük a keksszel bélelt tortaformába, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
- Az őszibarackok héját lehúzzuk, mindegyiket kimagozzuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd az őszibaracklében feltesszük főni. Alacsony lángon puhára, de nem szétesőre fűzzük.
- Az étkezési keményítőt 1-2 kanál vízben simára keverjük, és a barackkompótot kissé besűrítjük vele.
- A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy kanál cukorral karamellizáljuk.A tejberizstortát kivesszük a formából, eloszlatjuk rajta az őszibarackkompótot, és megszórjuk a karamellizált mogyoróval.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/oszibarackos-tejberizstorta.recept
Forrás: https://www.mindmegette.hu