Sós Karamellás soklapos torta
fotó: Vidék Íze
Torták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 10 perc
Eszközök
- két tepsi,
- szilikonos sütőpapír,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- 16 cm-es tortakarika,
- nyújtófa,
- serpenyő,
- nyeles lábaska/gyorsforraló,
- kézi habverő,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- vágódeszka
Hozzávalók egy 16 cm-es tortához:
A tésztához:
- 500 g liszt,
- 80 g vaj,
- 100 g porcukor,
- 2 dl tej,
- 15 g szalálkáli,
A krémhez:
- 450 g cukor,
- 1 liter tej,
- 2 dl víz,
- 220 g liszt,
- egy teáskanál só
- 450 g vaj,
A karamell öntethez:
- 100 g cukor,
- 30 g puha vaj,
- 0, 7 dl tejszín,
- egy nagy csipet só
A díszítéshez:
- 1 evőkanálnyi sós mogyoró
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- Készítsünk elő két tepsit.
- A lisztet a porcukorral és a vajjal gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a tejet is, amiben előzőleg feloldottuk a szalálkálit.
- A tésztát osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőle gombócokat.
- Mindegyik gombócot nyújtsuk ki vékony körlappá két szilikonos sütőpapír között. Húzzuk rá a tésztalapot a papír segítségével az egyik tepsi hátuljára, vegyük le a felső sütőpapírt, toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük szép arany színűre a tésztalapot. Akkor jó, ha a széle már elkezd barnulni.
- Míg sül az egyik lap, nyújtsuk ki a következőt ugyanígy, és azt is húzzuk a másik tepsi hátuljára, így járjunk el sorban minden tésztagombóccal.
- Vegyük ki a kisült lapot a sütőből és még melegen szúrjuk ki egy torta karikával, így egyforma tortalapjaink lesznek.
- Ha kisültek a tortalapok, készítsük el a krémet. Ehhez a cukrot olvasszuk meg egy nagy serpenyőben, míg szép borostyánszínű lesz.
- A tejet forraljuk össze a vízzel, és vegyünk ki belőle 2 dl-t, amit keverjünk csomómentesre a liszttel.
- A megkaramellizálódott cukorra öntsük rá a forró vizes tejet és folyamatosan kevergessük míg az összes karamellizálódott cukor felolvad. Ekkor adjuk hozzá a lisztes keveréket és ezzel is forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a vajatés a sót is, majd várjuk meg míg langyosra hűl, és besűrűsödik.
- A karamell krémmel töltsük meg a tésztalapokat.
- Egy adagnyi krémet tegyünk félre, a torta tetejére tegyünk sütőpapírt és súlyozzuk le egy vágódeszkával, tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe.
- Másnap kenjük meg a torta tetejét is a félre tett karamell krémmel, és tegyük vissza a hűtőbe.
- Készítsük el a sóskaramell öntetet.Ehhez a cukrot olvasszuk borostyánszínűre, a tejszínt forraljuk fel, és öntsük a karamellre, kevergetve addig forraljuk, míg teljesen felolvad.
- Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat és a sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Csorgassuk meg vele a torta tetejét, és szórjuk meg durvára vágott sós mogyoróval.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze