Koreai csavart fánk (Kkwabaegi)
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési (sütési) idő: 5 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- kelesztőtál,
- villa,
- kés,
- konyhai mérleg,
- konyhai robotgép,
- szita,
- serpenyő,
- papírtörlő.
Hozzávalók 16 db-hoz:
- 50 gi liszt,
- 2,5 dl tej,
- 40 g olvasztott vaj,
- 1 egész tojás,
- 2 evőkanál cukor,
- 1 tasak szárított élesztő
- ½ teáskanál só
A forgatáshoz:
- 3 evőkanál cukor,
- ½ teáskanál őrölt fahéj,
A sütéshez:
- 1 liter étolaj
- A vajat olvasszuk fel. Adjuk hozzá a tejet és melegítsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 5 percre, hogy felhabosodjon.
- A tojást villával verjük fel enyhén.
- A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót és alaposan keverjük össze. A közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele a tojást, és a felfutott élesztős keveréket. 5 percig dagasszuk, hogy elváljon az edény falától és szép sima tésztát kapjunk.
- Tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, takarjuk le, és szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, majd ismét hagyjuk 30-40 percig letakarva kelni.
- Ekkor ismét gyúrjuk át, majd osszuk 16 egyenlő részre a tésztát.
- A tészta darabokat gömbölyítsük gombóccá, majd a gombócokat sodorjuk 30-32 cm hosszúságú rudakká. Közben folyamatosan takarjuk le a tészta darabokat, hogy ne száradjanak ki.
- Fogjunk meg egy tészta tudat, és a két végét ellentétes irányba mozgatva sodorjuk meg.
- A megsodort tésztát a két végénél fogva U alakban emeljük meg, így az alja automatikusan összecsavarodik. Csavarjunk még rajta 3-at, 4-et, majd a végeit jól csípjük össze, és dugjuk a tészta alá, hogy ne nyíljon szét.
- A tészta csavarokat 30 percig letakarva hagyjuk ismét kelni. 15 perc után fordítsuk át őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megkeljen.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd oldalanként 1,5-2 perc alatt süssük ki benne a fánkokat.
- A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beszívja, majd még forrón forgassuk fahéjas cukorba.
- Magában, vagy valamilyen savanykás lekvárral tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze