Holland almás pite
fotó: Vidék Íze
Piték és tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési (sütési) idő: 80 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- folpack,
- nyújtófa,
- 22 cm-es (lehetőleg kivehető aljú) piteforma,
- kés,
- hámozó,
- citromfacsaró,
- sütőbab,
- villa,
- kenőecset,
- keverőtál,
- hőálló tálka,
- kanál
Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 140 g liszt,
- ¼ teáskanál só,
- 2 teáskanál cukor,
- 110 g hideg vaj kis kockákra vágva,
- 3-5 evőkanál jéghideg víz,
- a kenéshez 1 tojásfehérje
Az alma töltelékhez:
- 4 kisebb sárga színű alma, meghámozva, kimagozva és ½ cm vastag szeletekre vágva,
- 4 kisebb granny smith alma, meghámozva, kimagozva, 3 mm vastag szeletekre vágva,
- 2 evőkanál olvasztott vaj,
- 1 evőkanál friss citromlé,
- 100 g kristálycukor,
- 3 evőkanál finomliszt,
- ½ teáskanál őrölt fahéj
A morzsához:
- 100 g barna cukor,
- 100 g finomliszt,
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 csipet só,
- 85 g olvasztott vaj,
- 1 teáskanál vanília kivonat
- A pite tésztához tegyük a lisztet, a cukrot és a sót késes betétű aprítógépbe. Keverjük össze alaposan. Adjuk hozzá a hideg vaj kockákat, és addig dolgozzuk össze, míg borsó méretű vajdarabkák0 lesznek benne.
- Evőkanalanként adjuk hozzá a vizet, és csak addig keverjük, míg összeáll a tészta. Nem biztos, hogy az összes vízre szükség lesz.
- Formázzuk a tésztát gombóccá, kissé lapítsuk el egy koronggá, és folpackba csomagolva tegyük egy órára hűtőbe.
- Készítsünk elő egy 22 cm-es (lehetőleg kivehető aljú) kerek piteformát.
- Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztes munkafelületen nyújtsuk a tésztát a formánál 4 cm-rel nagyobb körlappá, és a nyújtófa segítségével óvatosan helyezzük az előkészített formába úgy, hogy a forma oldalát is béleljük ki vele. A tészta kilógó széleit vágjuk le és újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe a formával.
- A sütőt melegítsük elő 205 fokra.
- Az egy óra hűtést követően a hűtőből kivett pite tésztába helyezzünk sütőpapírt úgy hogy jócskán lógjon túl a forma szélén, majd töltsük meg rizzsel, vagy sütőbabbal. Majd tegyük 15 perce a sütőbe (vakon sütés).
- 15 perc után vegyük ki a tésztát a sütőből a sütőpapír segítségével vegyük ki a nehezéket. Villával szurkáljuk meg a tésztát és tegyük vissza újabb 8-10 percre a sütőbe, míg elkezd száradni a tészta.
- Vegyük ki a formát a sütőből, még forrón kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és rácson hagyjuk kihűlni a pite tésztát.
- A sütő hőfokát mérsékeljük 180 fokra.
- Készítsük el a morzsát. Ehhez a barnacukrot szórjuk egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a szerecsendiót, és a sót, majd alaposan keverjük össze.
- A vanília kivonatot keverjük az olvasztott vajhoz, és öntsük a lisztes keverékhez. Az ujjbegyeinkkel addig keverjük, míg kisebb csomókban áll össze. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
- Az alma töltelékhez egy nagy tálban keverjük össze a szeletelt almákat a maradék olvasztott vajjal és a citromlével. Adjuk hozzá a cukrot, 3 evőkanál lisztet és az őrölt fahéjat, majd alaposan keverjük össze.
- Szépe egyenletesen terítsük el az almatölteléket az elősütött pite tésztában.
- Szórjuk a tetejére a hűtőből kivett morzsát, majd toljuk vissza a piteformát a sütőbe, és kb 45-55 perc alatt süssük meg a pitét. Ha túlságosan barnulna a teteje, vagy a széle, fedjük le alufóliával.
- A kisült pitét hagyjuk rácson teljesen kihűlni, majd hidegen vagy melegen, vaníliafagylalttal tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze