Eper-rebarbara tart
fotó: Vidék Íze
Piték és tarte-ok | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 5 óra | Elkészítési (sütési) idő: 15 perc
Eszközök
- tepsi,
- keverő tálak,
- spatulák,
- kés,
- szilikonos sütőpapír,
- 26-cm-es tarte forma,
- botmixer,
- kis nyeles lábas/gyorsforraló,
- serpenyő,
- szűrő,
- villa,
- kézi habverő,
- frissen tartó fólia
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g finomliszt,
- 225 g puha vaj,
- csipet só,
- 80 g porcukor
A töltelékhez:
- 250 g eper,
- 250 g rebarbara,
- 2 evőkanál barnacukor,
- 1 citrom leve,
- 3 evőkanál kukoricakeményítő,
- 5 tojássárgája,
- 150 g kristálycukor,
- egy kávéskanál vanília kivonat,
- 65 g puha vaj,
- egy csipet só
A díszítéshez:
- friss eper szemek,
- sült rebarbara darabok,
- menta levelek,
- tejszínhab, ehető virágok
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- Az epreket vágjuk félbe, a rebarbarát vágjuk 1,5 cm-es darabokra és a gyümölcsdarabokat terítsük szét a sütőpapíros tepsin.A tetejére szórjuk rá a barna cukrot, majd 15-20 perc alatt süssük puhára, közben egyszer-kétszer keverjük meg.
- Ha a gyümölcsök megpuhultak és kissé levet eresztettek, vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük át a sült gyümölcsdarabokat egy tálba és törjük át egy villával.
- Ha túl soknak találjuk a gyümölcsök levét szűrjük le, vagy egy serpenyőben sűrítsük be egy kissé.
- Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a lisztet, a porcukrot és a sót. Nyomkodjuk bele egy 26 cm-es, kivehető aljú tart formába. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és kb 15 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük félre kihűlni.
- A töltelékhez egy kis tálban keverjük simára a citromlevet és a kukoricakeményítőt. Öntsük a keveréket egy közepes serpenyőbe, és keverjük hozzá a sült eper-rebarbara keveréket, a kristálycukrot és a tojássárgákat. A keveréket közepes lángon, folyamatos keverés közben addig melegítsük, mag besűrűsödik.
- Ekkor vegyük le a serpenyőt a tűzről, keverjük hozzá a vaníliát és a vajat, majd keverjük teljesen egyneművé, akár át is botmixerezhetjük.
- Öntsük a tölteléket a megsült tart tésztába, fedjük le frissen tartó fóliával, és legalább 4 órára tegyük hűtőszekrénybe.
- Tálalás előtt a kihűlt tart tetejét díszítsük félbevágott friss eperszemekkel és sült rebarbara darabokkal, apró mentalevelekkel, tejszínhab rózsákkal, ehető virágokkal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. áprilisi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze