Citromos tiramisu
fotó: Vidék Íze
Sütés nélküli desszert | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra
Eszközök
- nyeles lábaska,
- citrus reszelő,
- sotrus facsaró,
- szilikon spatulák,
- keverő tálak,
- folpack,
- kézi robotgép,
- hosszúkás lapos üvegtál,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- habzsák,
- sima csővég
Hozzávalók:
A citromkrémhez:
- 2 citrom leve,
- 1 citrom reszelt héja,
- 140 g cukor,
- 80 g vaj,
- 1 nagy csipet só,
- 1 tojás,
- 3 tojássárgája
A citromos sajtkrémhez:
- 200 g habtejszín,
- 4 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál citromhéj,
- 120 g citromkrém,
- 140 g cukor,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- 500 g mascarpone,
A citrom sziruphoz:
- 250 ml víz,
- 200 g cukor,
- 1 citrom leve,
- ½ dl limoncello,
A piskótaréteghez:
- 2 csomag babapiskóta
- Először a citromkrémet készítsük el. Ehhez az összes hozzávalót tegyük egy kis nyeles lábasba, és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben főzzük sűrű krémmé kb 5 perc alatt. Szűrjük át, hogy szép sima, selymes krémet kapjunk. Folpackkal takarjuk le, és 20-30 perc alatt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Készítsük el a szirupot, ehhez a vizet, a citromlevet és a cukrot addig forraljuk, míg már nem lesznek buborékok a tetején. Akkor vegyük le tűzről és öntsük bele a limoncellót. Hagyjuk kissé kihűlni.
- Egy nagy tálba öntsük bele a tejszínt, a vanília kivonatot, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot, és a kihűlt citromkrémből 120 g-ot. Kézi robotgéppel addig verjük, amíg jó állaga lesz. Tehát már nem folyik, hanem van egy kis tartása, de nem kell kemény habbá verni.
- Készítsünk elő egy 22x 17 cm-es tepsit, vagy magas falú hosszúkás tálat.
- A babapiskóták felét alaposan forgassuk meg a citrom szirupban és rakjunk egy sort az előkészített tálba.
- Öntsük rá a citromos sajtkrém felét és simítsuk el.
- Kenjük rá a citromkrém felét és azt is egyengessük el. A maradék citromkrémet tegyük egy csillagcsöves habzsákba.
- Most egy újabb sor szirupba mártott babapiskóta következik, rá a maradék citromos sajtkrém amit szépen simítsunk el. Fóliával fedjük le és tegyük legalábbórára hűtőbe.
Nyomogassunk citromkrém pöttyöket a habzsákból a tiramisu tetejére éés tálalhatjuk is.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze