A kelt tészta titka – így lesz tökéletes az adventi fonott kalács

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges

Elkészítési idő:  90 perc | 6 adag

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • 1 db tojás

Tippek a kelt tészta elkészítéséhez:

  1. A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen, hogy meggyorsítsuk a kelési folyamatot. Hideg alapanyagokkal ne dolgozzunk.
  2. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben futtassuk fel úgy, hogy fel is oldjuk a tejben azt, mielőtt állni hagyjuk.
  3. A lisztet érdemes átszitálni, mert a kelt tésztáknál hasznos, ha plusz levegőt dolgozunk be a tésztába.
  4. Soha ne hagyjuk, hogy a só és az élesztő érintkezzen, így mielőtt az élesztőt a többi hozzávalóhoz adjuk, a sót keverjük el a lisztben
  5. A tésztát alaposan dagasszuk ki, legalább 4-5 percig dagasszuk a géppel. Akkor jó, ha teljesen elválik a tál falától.

adventi fonott kalácsAdventi fonott kalács kelt tésztából:

  1. Az adventi fonott kalács töltelékéhez a darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejglitölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  2. A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
  3. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
  4. A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
  5. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
  6. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
  7. Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
  8. Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sutisuli-kelt-teszta-adventi-fonott-kalacs-dios-makos-61569/

Forrás: https://www.mindmegette.hu