A kelt tészta titka - így lesz tökéletes az adventi fonott kalács
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges
Elkészítési idő: 90 perc | 6 adag
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
A tésztához:
- 2 dl tej
- 8 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
A tetejére:
- 1 db tojás
Tippek a kelt tészta elkészítéséhez:
- A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen, hogy meggyorsítsuk a kelési folyamatot. Hideg alapanyagokkal ne dolgozzunk.
- Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben futtassuk fel úgy, hogy fel is oldjuk a tejben azt, mielőtt állni hagyjuk.
- A lisztet érdemes átszitálni, mert a kelt tésztáknál hasznos, ha plusz levegőt dolgozunk be a tésztába.
- Soha ne hagyjuk, hogy a só és az élesztő érintkezzen, így mielőtt az élesztőt a többi hozzávalóhoz adjuk, a sót keverjük el a lisztben
- A tésztát alaposan dagasszuk ki, legalább 4-5 percig dagasszuk a géppel. Akkor jó, ha teljesen elválik a tál falától.
Adventi fonott kalács kelt tésztából:
- Az adventi fonott kalács töltelékéhez a darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejglitölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
- A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
- Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
- Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
- Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sutisuli-kelt-teszta-adventi-fonott-kalacs-dios-makos-61569/
Forrás: https://www.mindmegette.hu