A klasszikus Kata szelet

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető| Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finom liszt
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csom sütőpor
  • 1.5 dl tej

A töltelékhez:

  • 3 dl tej
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 0.5 dl rum
  • 4 ek baracklekvár
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj

A habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

A tetejére:

  • 5 dkg étcsoki

Klasszikus, ünnepi sütemény a Kata szelet. Igazi lagzis, habos sütemény, amely nem hiányozhat a családi asztalról. A Sütisuli legújabb videójában bemutatom, hogyan is készül ez a finomság!

Elkészítés:

  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Három részre osztjuk, és egyenként folpakba csomagolva pihentetjük őket egy órát.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A pihentetett tésztagombócokat egyenként 30 × 30 cm-es négyzetlapokká nyújtjuk, és szép zsemleszínűre sütjük őket az előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapírral letakart tepsi hátoldalán.
  4. A kisült lapokból kettő félreteszünk hűlni, de még melegen leszélezzük őket, úgy, hogy két pontosan egyforma lapot kapjunk.
  5. A harmadik lapot apróra törjük, és a vaníliás cukorral ízesített tejbe keverjük.
  6. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt, a kakaóport és a porcukorral kihabosított vajat, majd alaposan krémessé keverjük ezt a masszát.
  7. Az egyik lapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, megkenjük a kakaós-rumos krémmel, és rátesszük a másik lapot. Kissé le is nyomhatjuk egy másik vágódeszkával, azután a hűtőbe tesszük.
  8. A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük.
  9. Egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére, és ráreszeljük az étcsokit.
  10. Legalább egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-kata-szelet.recept/

Megosztás: