fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető| Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 1 csom sütőpor
- 1.5 dl tej
A töltelékhez:
- 3 dl tej
- 1 csom vaníliás cukor
- 0.5 dl rum
- 4 ek baracklekvár
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
A habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- 5 dkg étcsoki
Klasszikus, ünnepi sütemény a Kata szelet. Igazi lagzis, habos sütemény, amely nem hiányozhat a családi asztalról. A Sütisuli legújabb videójában bemutatom, hogyan is készül ez a finomság!
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Három részre osztjuk, és egyenként folpakba csomagolva pihentetjük őket egy órát.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A pihentetett tésztagombócokat egyenként 30 × 30 cm-es négyzetlapokká nyújtjuk, és szép zsemleszínűre sütjük őket az előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapírral letakart tepsi hátoldalán.
- A kisült lapokból kettő félreteszünk hűlni, de még melegen leszélezzük őket, úgy, hogy két pontosan egyforma lapot kapjunk.
- A harmadik lapot apróra törjük, és a vaníliás cukorral ízesített tejbe keverjük.
- Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt, a kakaóport és a porcukorral kihabosított vajat, majd alaposan krémessé keverjük ezt a masszát.
- Az egyik lapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, megkenjük a kakaós-rumos krémmel, és rátesszük a másik lapot. Kissé le is nyomhatjuk egy másik vágódeszkával, azután a hűtőbe tesszük.
- A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük.
- Egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére, és ráreszeljük az étcsokit.
- Legalább egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-kata-szelet.recept/
Megosztás: