A tökéletes piskóta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz

Elkészítési idő:  55 perc | Olcsó

Hozzávalók:

 • 6 tojás,
 • 12 dkg cukor,
 • 12 dkg liszt

 

Tippek piskótasütéshez:

 1. Piskótakészítésnél fontos, hogy a tojásszétválasztás hibátlanul történjen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert különben nem tudjuk kihabosítani.
 2. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, azonban nem szabad túl keményre verni, csak tejföl sűrűségűre. Akkor jó, ha van már tartása, de azért még egy kicsit képlékeny. Ha túl keményre verjük a tojáshabot, a légbuborékok sülés közben kipukkadnak, és összeesik a tészta.
 3. A keverés technikája is fontos a piskótatésztánál: a szilikonspatulát függőlegesen a tálba állítjuk, és alulról felfelé elkezdjük keverni, miközben folyamatosan forgatjuk a tálat.
 4. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így is levegőt dolgozunk a tésztába, amitől könnyű állaga lesz.
 5. Ne vajazzuk ki a tortaformát vagy a tortakarikát, ugyanis ha kivajazzuk, a tészta lecsúszik a karika faláról, nem tud megkapaszkodni, így azt érjük el vele, hogy a közepe púpos lesz, a széle pedig lapos.
 6. Sütés előtt a nyers tésztát húzogassuk ki a tortakarika széléig, így sülés közben a a közepe fel fog jönni, és szépen kiegyenlítődik a piskóta.

Elkészítés:

 • A tökéletes piskóta elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
 • A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
 • A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. Ezután 160 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt készre sütjük.
 • A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral borított forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és – ha tortát készítünk belőle – 3 részre vágjuk.

Videó:

/Megjelent : https://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-piskota.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu