Adventi fonott kalács

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: költséges | Elkészítési idő: 90 perc | 6 adag

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • 1db tojás

Ebben a videóban a kelt tészta készítése kerül napirendre, amelyből – karácsonyhoz közeledvén – mesés adventi fonott kalács készült. Ez a recept egyébként húsvétra is tökéletes!

Elkészítés:

  1. A darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejgli tölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  2. A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
  3. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
  4. A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
  5. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
  6. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
  7. Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
  8. Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/adventi-fonott-kalacs

Megosztás: