Áfonyás-citromos levendulás muffin

fotó: Vidék Íze

Kevert sütemények | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 20 perc | Elkészítési idő: 20 perc

Eszközök

  • 12 mélyedéses muffin forma,
  • keverőtál,
  • mozsár,
  • citrus reszelő,
  • szilikon spatula,
  • kézi robotgép,
  • kézi habverő,
  • evőkanál,
  • rács

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 375 g finomliszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • ½ teáskanál só,
  • 120 g puha vaj,
  • 1 tojás,
  • 250 g író,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,
  • 200 g cukor,
  • 1 evőkanál szárított levendula,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 2 citrom leve
  • 300 g friss áfonya

 

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 240 fokra.
  2. Egy muffinforma mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Ha szilikonos muffin formát használunk erre nincs szükség.
  3. Keverjük össze a citromhéjat, a levendulát, és a cukrot egy mozsárban alaposan, hogy az illóolajak jól érvényesülhessenek.
  4. A száraz hozzávalókat – liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só – szitáljuk egy nagy tálba, és keverjük jól össze.
  5. A levendulás-citromos cukrot és vajat habosítsuk ki kézi robotgéppel.
  6. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd folytassuk a habosítást.
  7. Adjuk a cukros vajhoz a lisztkeverék felét, és egy kézi habverővel, vagy szilikon spatulával nagyjából keverjük bele.
  8. Most jöhet az író és a citromlé, végül a lisztkeverék másik fele.A tésztát nem szabad túl keverni, éppen csak össze kell állnia.
  9. Ekkor óvatosan forgassuk bele az áfonya szemeket.
  10. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a muffinforma mélyedéseiben úgy, hogy kb 1/3-ig töltsük meg őket. Kicsit ütögessük meg a forma alját, hogy szépen eloszoljon a tészta, és kitöltse a formákat.
  11. Tegyük a muffin tepsit a forró sütőbe 10 percre. Akkor vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra, és további 15 -20 perc alatt süssük készre a muffinokat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
  12. A formát kb. 5 percig rácsra téve hagyjuk a sütiket kihűlni, majd vegyük ki őket, és teljesen hűtsük ki.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze