Áfonyás-citromos levendulás muffin
fotó: Vidék Íze
Kevert sütemények | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 20 perc | Elkészítési idő: 20 perc
Eszközök
- 12 mélyedéses muffin forma,
- keverőtál,
- mozsár,
- citrus reszelő,
- szilikon spatula,
- kézi robotgép,
- kézi habverő,
- evőkanál,
- rács
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 375 g finomliszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- ½ teáskanál só,
- 120 g puha vaj,
- 1 tojás,
- 250 g író,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- 200 g cukor,
- 1 evőkanál szárított levendula,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 citrom leve
- 300 g friss áfonya
- A sütőt melegítsük elő 240 fokra.
- Egy muffinforma mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Ha szilikonos muffin formát használunk erre nincs szükség.
- Keverjük össze a citromhéjat, a levendulát, és a cukrot egy mozsárban alaposan, hogy az illóolajak jól érvényesülhessenek.
- A száraz hozzávalókat – liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só – szitáljuk egy nagy tálba, és keverjük jól össze.
- A levendulás-citromos cukrot és vajat habosítsuk ki kézi robotgéppel.
- Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd folytassuk a habosítást.
- Adjuk a cukros vajhoz a lisztkeverék felét, és egy kézi habverővel, vagy szilikon spatulával nagyjából keverjük bele.
- Most jöhet az író és a citromlé, végül a lisztkeverék másik fele.A tésztát nem szabad túl keverni, éppen csak össze kell állnia.
- Ekkor óvatosan forgassuk bele az áfonya szemeket.
- A tésztát egyenletesen oszlassuk el a muffinforma mélyedéseiben úgy, hogy kb 1/3-ig töltsük meg őket. Kicsit ütögessük meg a forma alját, hogy szépen eloszoljon a tészta, és kitöltse a formákat.
- Tegyük a muffin tepsit a forró sütőbe 10 percre. Akkor vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra, és további 15 -20 perc alatt süssük készre a muffinokat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
- A formát kb. 5 percig rácsra téve hagyjuk a sütiket kihűlni, majd vegyük ki őket, és teljesen hűtsük ki.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze