Áfonyás krémsajtos babka
fotó: Vidék Íze
Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 150 perc | Elkészítési idő: 40 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- kelesztő tál,
- kis lábas,
- kanál,
- szilikon spatula,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- szilikonos sütőpapír,
- hosszúkás kenyérforma,
- kenőecset,
- éles kés,
- rács
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 g cukor+1 teáskanálnyi,
- 300 g liszt,
- ½ csomag szárított élesztő,
- 1 csipet só,
- 1 tojás
- 0,75 dl langyos tej,
- 5 evőkanál puha vaj,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
Az áfonya lekvárhoz:
- 225 g fagyasztott áfonya,
- 120 g cukor,
- 1 evőkanál citromlé
A krémsajtos töltelékhez:
- 100 g krémsajt,
- 80 g porcukor
A cukorsziruphoz:
- 25 g víz,
- 25 g cukor
- A lisztet, a sót és a cukrot tegyük a robotgép táljába és alaposan keverjük össze. A közepébe készítsünk egy mélyedést.
- A langyos tejbe keverjük bele a kávéskanál cukrot és a száraz élesztőt. Hagyjuk kb 5 perc alatt felfutni, majd öntsük a lisztes keverék közepébe.
- Adjuk hozzá a vaníliát, a tojást, és kb 5 percig dagasszuk lassú fokozaton.
- Adjuk hozzá a lágy vajat is, és közepes sebességgel dagasszuk újabb 4 percig, míg a tészta már nem ragad a tál falához.
- Tegyük a tésztát kelesztőtálba és letakarva meleg helyen és egy óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.
- Közben készítsük el az áfonyás tölteléket. Ehhez az áfonyát, a cukrot és a citromlevet egy lábasban forraljuk kb 15 percig. Kanál hátuljával nyomkodjuk kissé össze az áfonya szemeket. Amíg kel a tészta tegyük a lekvárt a hűtőbe.
- A krémsajtot a cukorral habosítsuk ki kézi robotgéppel.
- A cukorsziruphoz egy kis lábaskában közepes lángon forraljuk addig a vizet a cukorral míg a cukor teljesen elolvad. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot.
- Egy hosszúkás kenyérformát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett munkalapra és nyújtsuk fél cm-es téglalappá.
- Kenjük meg először a krémsajttal, majd az áfonyalekvárral úgy, hogy a tésztalap egyik szélén maradjon egy 2 cm-es üres rész, majd tekerjük fel.
- Egy éles késsel hosszában vágjuk be , úgy hogy a tésztatekercs végén 2-3 cm maradjon egyben. Fordítsuk felfelé a tészta csíkokat, hogy szépen látszódjanak a rétegek, és tekerjük, fonjuk össze őket.
- Tegyük a tésztafonatot az előkészített sütőformába, majd letakarva hagyjuk újra megkelni kb egy óra alatt.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és ha megkelt a kalács kb 40 perc alatt süssük szép aranybarnára.
- Vegyük ki a babkát a sütőből és még forrón locsoljuk meg a cukorsziruppal.
- Néhány percig hagyjuk a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt vegyük ki a formából rácsra.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze