Áfonyás krémsajtos babka

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 150 perc | Elkészítési idő: 40 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • kelesztő tál,
  • kis lábas,
  • kanál,
  • szilikon spatula,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • szilikonos sütőpapír,
  • hosszúkás kenyérforma,
  • kenőecset,
  • éles kés,
  • rács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 g cukor+1 teáskanálnyi,
  • 300 g liszt,
  • ½ csomag szárított élesztő,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás
  • 0,75 dl langyos tej,
  • 5 evőkanál puha vaj,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,

Az áfonya lekvárhoz:

  • 225 g fagyasztott áfonya,
  • 120 g cukor,
  • 1 evőkanál citromlé

A krémsajtos töltelékhez:

  • 100 g krémsajt,
  • 80 g porcukor

A cukorsziruphoz:

  • 25 g víz,
  • 25 g cukor

Áfonyás krémsajtos babkaElkészítés:

  1. A lisztet, a sót és a cukrot tegyük a robotgép táljába és alaposan keverjük össze. A közepébe készítsünk egy mélyedést.
  2. A langyos tejbe keverjük bele a kávéskanál cukrot és a száraz élesztőt. Hagyjuk kb 5 perc alatt felfutni, majd öntsük a lisztes keverék közepébe.
  3. Adjuk hozzá a vaníliát, a tojást, és kb 5 percig dagasszuk lassú fokozaton.
  4. Adjuk hozzá a lágy vajat is, és közepes sebességgel dagasszuk újabb 4 percig, míg a tészta már nem ragad a tál falához.
  5. Tegyük a tésztát kelesztőtálba és letakarva meleg helyen és egy óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.
  6. Közben készítsük el az áfonyás tölteléket. Ehhez az áfonyát, a cukrot és a citromlevet egy lábasban forraljuk kb 15 percig. Kanál hátuljával nyomkodjuk kissé össze az áfonya szemeket. Amíg kel a tészta tegyük a lekvárt a hűtőbe.
  7. A krémsajtot a cukorral habosítsuk ki kézi robotgéppel.
  8. A cukorsziruphoz egy kis lábaskában közepes lángon forraljuk addig a vizet a cukorral míg a cukor teljesen elolvad. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot.
  9. Egy hosszúkás kenyérformát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  10. Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett munkalapra és nyújtsuk fél cm-es téglalappá.
  11. Kenjük meg először a krémsajttal, majd az áfonyalekvárral úgy, hogy a tésztalap egyik szélén maradjon egy 2 cm-es üres rész, majd tekerjük fel.
  12. Egy éles késsel hosszában vágjuk be , úgy hogy a tésztatekercs végén 2-3 cm maradjon egyben. Fordítsuk felfelé a tészta csíkokat, hogy szépen látszódjanak a rétegek, és tekerjük, fonjuk össze őket.
  13. Tegyük a tésztafonatot az előkészített sütőformába, majd letakarva hagyjuk újra megkelni kb egy óra alatt.
  14. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és ha megkelt a kalács kb 40 perc alatt süssük szép aranybarnára.
  15. Vegyük ki a babkát a sütőből és még forrón locsoljuk meg a cukorsziruppal.
  16. Néhány percig hagyjuk a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt vegyük ki a formából rácsra.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze