Áfonyás pite
fotó: Vidék Íze
Piték | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 120 perc | Elkészítési (sütési) idő: 35 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- folpack,
- nyújtófa,
- éles kés,
- levél és virág alakú formák,
- keverő tál,
- kanál,
- szilikon spatula,
- kenő ecset
Hozzávalók egy 26-28 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 150 g hideg vaj,
- csipet só,
- 90 g porcukor,
- 1 evőkanál víz,
- 2 tojássárgája,
- egy kávéskanál fahéj
A töltelékhez:
- 400 g áfonya, (lehet fagyasztott is),
- 30 g kristálycukor,
- 20 g vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 púpos evőkanál tápióka keményítő,
- csipetnyi reszelt tonkabab
A kenéshez:
- egy felvert tojás
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összekeverjük, legjobb, ha késes betétű aprító gépet használunk. Ha kell., egy evőkanál vizet is adunk hozzá. Amint összeáll a tészta gombóccá formáljuk, folpackba csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett deszkán a piteformánál 4 cm-el nagyobb körlappá nyújtjuk a tésztát, majd óvatosan a formába emeljük, és úgy nyomkodjuk bele, hogy az oldalát is befedje. A kilógó széleket levágjuk ebből késztjük majd a díszítést a pite tetejére.
- Legalább 20 percre visszatesszük a formát a hűtőbe.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd szétterítjük a hűtőből kivett,pihentetett pite tésztán.
- A maradék pite tésztát újra kinyújtjuk és különböző kiszúrókkal díszeket (virág, levél stb) vágunk ki belőle, amiket óvatosan a töltelék tetejére rakunk.Lekenjük őket felvert tojással.
- A pitét az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 35 perc alatt készre sütjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze