Áfonyás pite

fotó: Vidék Íze

Piték | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 120 perc | Elkészítési (sütési) idő: 35 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • éles kés,
  • levél és virág alakú formák,
  • keverő tál,
  • kanál,
  • szilikon spatula,
  • kenő ecset

 

Hozzávalók egy 26-28 cm-es piteformához:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • csipet só,
  • 90 g porcukor,
  • 1 evőkanál víz,
  • 2 tojássárgája,
  • egy kávéskanál fahéj

A töltelékhez:

  • 400 g áfonya, (lehet fagyasztott is),
  • 30 g kristálycukor,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 púpos evőkanál tápióka keményítő,
  • csipetnyi reszelt tonkabab

A kenéshez:

  • egy felvert tojás

 

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összekeverjük, legjobb, ha késes betétű aprító gépet használunk. Ha kell., egy evőkanál vizet is adunk hozzá. Amint összeáll a tészta gombóccá formáljuk, folpackba csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett deszkán a piteformánál 4 cm-el nagyobb körlappá nyújtjuk a tésztát, majd óvatosan a formába emeljük, és úgy nyomkodjuk bele, hogy az oldalát is befedje. A kilógó széleket levágjuk ebből késztjük majd a díszítést a pite tetejére.
  3. Legalább 20 percre visszatesszük a formát a hűtőbe.
  4. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  5. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd szétterítjük a hűtőből kivett,pihentetett pite tésztán.
  6. A maradék pite tésztát újra kinyújtjuk és különböző kiszúrókkal díszeket (virág, levél stb) vágunk ki belőle, amiket óvatosan a töltelék tetejére rakunk.Lekenjük őket felvert tojással.
  7. A pitét az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 35 perc alatt készre sütjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze