Almás krémes

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A vaníliakrémhez:

  • 5 db tojássárgája
  • 9 dkg cukor
  • 2,8 dkg étkezési keményítő
  • 3 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg tejszín
  • 0,5 db vaníliarúd

Az almatöltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 0,5 db citrom
  • 4 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál búzadara

Az omlós tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Az almás krémes nagyon finom sütemény, igazi ünnepi desszert. Aki szereti az almás pitét és a krémest, annak ez lesz az új kedvence.

Elkészítés:

  1. Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel együtt alaposan kikeverjük egy kézi habverővel.
  2. A tejet összekeverjük a tejszínnel és a vaníliával, forrásig melegítjük, majd folyamatos keverés közben a felét a tojásos keverékhez öntjük, és teljesen csomómentesre keverjük.
  3. A tejes-tojásos keveréket a lábasban maradt többi forró tejhez adjuk, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudingszerű krémmé főzzük. Átöntjük egy tálba, és keverünk bele 2,5 dkg puha vajat. Hagyjuk 5 percet hűlni, szorosan lefedjük folpakkal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  4. Ha lehűlt, hozzákeverjük a többi vajat is, és kihabosítjuk.
  5. Amíg a krém hűl, meghámozzuk az almákat. Kivesszük a csumájukat, és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük őket. Egy nagy serpenyőben a citrom kifacsart levével, a cukorral, a fahéjjal és a búzadarával addig pároljuk, míg a búzadara megpuhul. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nagyon sok lenne a leve, adunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól kenhető állagú pürét kapjunk.
  6. Az omlós tésztalapokhoz a lisztet és a hideg vajat egy késes betétű robotgépben homokszerű keverékké morzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sütőport, a citrom lereszelt héját és a sót. Ezekkel is alaposan összekeverjük, majd mehet hozzá a tojássárgája és a tejföl is. Csak addig dolgozzuk a géppel, míg összeáll a tészta, majd három egyenlő részre osztjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  7. A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és előkészítünk egy nagy tepsit.
  8. A pihentetett tésztadarabokat szilikonos sütőpapíron kb. 28 × 36 cm-es téglalappá nyújtjuk, a papírral együtt ráhúzzuk a tepsi hátoldalára, és 8 perc alatt szép világos zsemleszínűre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  9. Következik az összeállítás. Az első tésztalapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almakrémet. Hajlított kenőkés segítségével szépen elsimítjuk, majd rátesszük a következő tésztalapot, és kissé lenyomkodjuk.
  10. Erre jöhet a vaníliás krém, amit szintén olyan simára kenünk, amennyire csak tudunk. Végül befedjük a harmadik tésztalappal, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.
  11. Tálalás előtt levágjuk a tészta széleit, a tetejét megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágjuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/almas-kremes-video

Megosztás: