fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A vaníliakrémhez:
- 5 db tojássárgája
- 9 dkg cukor
- 2,8 dkg étkezési keményítő
- 3 dl tej
- 15 dkg vaj
- 5 dkg tejszín
- 0,5 db vaníliarúd
Az almatöltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 0,5 db citrom
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál búzadara
Az omlós tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Az almás krémes nagyon finom sütemény, igazi ünnepi desszert. Aki szereti az almás pitét és a krémest, annak ez lesz az új kedvence.
Elkészítés:
- Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel együtt alaposan kikeverjük egy kézi habverővel.
- A tejet összekeverjük a tejszínnel és a vaníliával, forrásig melegítjük, majd folyamatos keverés közben a felét a tojásos keverékhez öntjük, és teljesen csomómentesre keverjük.
- A tejes-tojásos keveréket a lábasban maradt többi forró tejhez adjuk, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudingszerű krémmé főzzük. Átöntjük egy tálba, és keverünk bele 2,5 dkg puha vajat. Hagyjuk 5 percet hűlni, szorosan lefedjük folpakkal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Ha lehűlt, hozzákeverjük a többi vajat is, és kihabosítjuk.
- Amíg a krém hűl, meghámozzuk az almákat. Kivesszük a csumájukat, és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük őket. Egy nagy serpenyőben a citrom kifacsart levével, a cukorral, a fahéjjal és a búzadarával addig pároljuk, míg a búzadara megpuhul. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nagyon sok lenne a leve, adunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól kenhető állagú pürét kapjunk.
- Az omlós tésztalapokhoz a lisztet és a hideg vajat egy késes betétű robotgépben homokszerű keverékké morzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sütőport, a citrom lereszelt héját és a sót. Ezekkel is alaposan összekeverjük, majd mehet hozzá a tojássárgája és a tejföl is. Csak addig dolgozzuk a géppel, míg összeáll a tészta, majd három egyenlő részre osztjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és előkészítünk egy nagy tepsit.
- A pihentetett tésztadarabokat szilikonos sütőpapíron kb. 28 × 36 cm-es téglalappá nyújtjuk, a papírral együtt ráhúzzuk a tepsi hátoldalára, és 8 perc alatt szép világos zsemleszínűre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- Következik az összeállítás. Az első tésztalapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almakrémet. Hajlított kenőkés segítségével szépen elsimítjuk, majd rátesszük a következő tésztalapot, és kissé lenyomkodjuk.
- Erre jöhet a vaníliás krém, amit szintén olyan simára kenünk, amennyire csak tudunk. Végül befedjük a harmadik tésztalappal, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.
- Tálalás előtt levágjuk a tészta széleit, a tetejét megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágjuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/almas-kremes-video
Megosztás: