Almás pite – Mindmegette

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Bonyolult| Ár: átlagos

Elkészítési idő:  75 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A pite tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csom sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 1.5 kg alma
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 dkg darált keksz

A kenéshez és a nyújtáshoz:

  • 1 db tojás
  • liszt

Elkészítés:

  1. Az almás pite tésztájához a vajat kis kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. Ha túlságosan morzsálódik, adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  4. A sütőt 180 fokra melegítjük fel. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
  5. A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson.
  6. A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük. A maradék tésztából virág, és levélformákat vágunk, és kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, de ha úgy van kedvünk, rácsot is készíthetünk belőle, majd a felvert tojással lekenjük őket.
  7. A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
  8. A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/almas-pite-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu