Almás pite - Mindmegette
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Bonyolult| Ár: átlagos
Elkészítési idő: 75 perc | 8 adag
Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 20 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 1 csom sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
- 1.5 kg alma
- 1 db kezeletlen citrom
- 3 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 dkg darált keksz
A kenéshez és a nyújtáshoz:
- 1 db tojás
- liszt
Elkészítés:
- Az almás pite tésztájához a vajat kis kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Ha túlságosan morzsálódik, adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A sütőt 180 fokra melegítjük fel. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson.
- A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük. A maradék tésztából virág, és levélformákat vágunk, és kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, de ha úgy van kedvünk, rácsot is készíthetünk belőle, majd a felvert tojással lekenjük őket.
- A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
- A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/almas-pite-video.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu