Almás pite
fotó: Vidék Íze
Piték | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- keverő tál,
- folpack,
- nyújtófa,
- kés,
- reszelő,
- citrom facsaró,
- citrus reszelő,
- serpenyő,
- fakanál,
- 26 cm-es piteforma,
- virág és levél alakú kiszúrók,
- kenőecset,
- kis tálka,
- villa
Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 200 g vaj,
- 400 g finom liszt (Bl 55),+ a nyújtáshoz
- 1 csomag sütőpor,
- 150 g porcukor,
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál jéghideg víz
A kenéshez:
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma,
- 1 kezeletlen citrom,
- 30 g vaj,
- 100 g barna cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 50 g darált keksz
- A pite tésztához a vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, sütőporral, porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni
- A sütőt 180 fokra melegítjük fel.
- A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson.
- A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük.
- A maradék tésztából virág, és levélformákat vágunk, és kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, de ha úgy van kedvünk rácsot is készíthetünk belőle, majd a felvert tojással lekenjük őket.
- A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép arany-barna színt kap.
- A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze