Almás pite

fotó: Nagy András Péter.

Piték | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  90 perc | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • keverő tál,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • kés,
  • reszelő,
  • citrom facsaró,
  • citrus reszelő,
  • serpenyő,
  • fakanál,
  • 26 cm-es piteforma,
  • virág és levél alakú kiszúrók,
  • kenőecset,
  • kis tálka,
  • villa

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A pite tésztához:

  • 200 g vaj,
  • 400 g finom liszt (Bl 55),+ a nyújtáshoz
  • 1 csomag sütőpor,
  • 150 g porcukor,
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál jéghideg víz

A kenéshez:

  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma,
  • 1 kezeletlen citrom,
  • 30 g vaj,
  • 100 g barna cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 50 g darált keksz

 

Almás piteElkészítés:

  1. A pite tésztához a vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, sütőporral, porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni
  3. A sütőt 180 fokra melegítjük fel.
  4. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
  5. A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson.
  6. A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük.
  7. A maradék tésztából virág, és levélformákat vágunk, és kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, de ha úgy van kedvünk rácsot is készíthetünk belőle, majd a felvert tojással lekenjük őket.
  8. A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép arany-barna színt kap.
  9. A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában/

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.