Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- Késes betétű robotgép,
- folpack,
- nyújtófa,
- öntöttvas piteforma,
- hámozó,
- kés,
- serpenyő,
- fakanál,
- kiszúróformák,
- villa,
- kenőecset
Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 200 g vaj,
- 400 g finom liszt (Bl 55),+ a nyújtáshoz
- 1 csomag sütőpor,
- 150 g porcukor,
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál jéghideg víz
A kenéshez:
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma,
- 1 kezeletlen citrom,
- 30 g vaj,
- 100 g barna cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 50 g darált keksz
Elkészítés:
- A pite tésztához a vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, sütőporral, porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, és a darált kekszet is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni
- A grillt indirekt sütésre rendezzük be és 180 fokra melegítjük fel.
- Az öntöttvas (vagy bármilyen más) piteforma alját kibéleljük sütőpapírral, gondosan körbevágva, nehogy a kilógó papírszél esetleg lángra kapjon! J
- A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson.
- A tölteléket a tésztával bélelt formába öntjük.
- A maradék tésztából virág, és levélformákat vágunk, és kirakosgatjuk vele a töltelék tetejét, de ha úgy van kedvünk rácsot is készíthetünk belőle, majd a felvert tojással lekenjük őket.
- A pitét 180 fokos indirekt sütőben 40 percig sütjük, míg szép arany-barna színt kap.
- A kisült pitét a formával együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat! Brutál finom!