fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 32,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 23 dkg vaj
- 6-8e vőkanál víz (jéghideg)
A töltelékhez:
- 6-8 db alma
- 1,5 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg cukor
- 6 dkg víz
A lekenéshez:
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tej
Az amerikai almás pite finom sütemény, édes desszert, aminek nem lehet ellenállni. Nem csak ősszel érdemes elkészíteni. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója videón mutatja a sütemény receptjét.
- Az amerikai almás pite elkészítése során első lépésként az omlós tésztához a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba öntjük, és összekeverjük.
- A hideg vajat kis kockákra vágjuk és a két tenyerünk között morzsolgatva összedolgozzuk a liszttel egy homokszerű keverékké.
- Hozzáadjuk a jeges vizet és egy spatulával addig keverjük, míg a tészta kezd összeállni. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos a tészta. Ha viszont túlságosan morzsálódik, akkor adhatunk hozzá még egy kanál vizet.
- Ha összeáll a tészta, akkor két részre osztjuk, golyóvá formáljuk, kissé lelapítjuk és folpackba csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- Egy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk a vajat. Hozzáadunk két evőkanál lisztet és még egy percig kevergetve sütjük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot Folyamatosan kevergetve pároljuk 3 percig, míg kissé besűrűsödik.
- Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd belekeverjük a vajas, cukros keveréket.
- A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm-es piteformát.
- A tésztákat kivesszük a hűtőből és hagyjuk kicsit felengedni.
- Az egyik tésztalapot enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és átemeljük a piteformába. Az alját megszurkáljuk villával, vagy egy hegyes késsel. A kilógó tésztaszéleket levágjuk és beletöltjük az almát.
- A másik tésztalapot is kinyújtjuk és egy hullámos görgős vágóval 1,5 cm-es csíkokat vágunk belőle. A tésztacsíkokat összefonva az almatöltelék tetejére helyezzük.
- A felvert tojást összekeverjük a tejjel, és lekenjük vele a tésztacsíkokat és a pite széleit.
- A pitét forró sütőbe tesszük és 210 fokon 15 percig sütjük, majd csökkentsük a hőfokot 190 fokra és további 45 perci alatt szép aranybarnára sütjük az almás pitét.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül az amerikai almás pite!
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/amerikai-almas-pite-video
Megosztás: