Amerikai almás pite

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 32,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 23 dkg vaj
  • 6-8e vőkanál víz (jéghideg)

A töltelékhez: 

  • 6-8 db alma
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg víz

A lekenéshez: 

  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej

Az amerikai almás pite finom sütemény, édes desszert, aminek nem lehet ellenállni. Nem csak ősszel érdemes elkészíteni. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója videón mutatja a sütemény receptjét.

Elkészítés:

  1. Az amerikai almás pite elkészítése során első lépésként az omlós tésztához a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba öntjük, és összekeverjük.
  2. A hideg vajat kis kockákra vágjuk és a két tenyerünk között morzsolgatva összedolgozzuk a liszttel egy homokszerű keverékké.
  3. Hozzáadjuk a jeges vizet és egy spatulával addig keverjük, míg a tészta kezd összeállni. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos a tészta. Ha viszont túlságosan morzsálódik, akkor adhatunk hozzá még egy kanál vizet.
  4. Ha összeáll a tészta, akkor két részre osztjuk, golyóvá formáljuk, kissé lelapítjuk és folpackba csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. Egy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk a vajat. Hozzáadunk két evőkanál lisztet és még egy percig kevergetve sütjük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot Folyamatosan kevergetve pároljuk 3 percig, míg kissé besűrűsödik.
  6. Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd belekeverjük a vajas, cukros keveréket.
  7. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm-es piteformát.
  8. A tésztákat kivesszük a hűtőből és hagyjuk kicsit felengedni.
  9. Az egyik tésztalapot enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és átemeljük a piteformába. Az alját megszurkáljuk villával, vagy egy hegyes késsel. A kilógó tésztaszéleket levágjuk és beletöltjük az almát.
  10. A másik tésztalapot is kinyújtjuk és egy hullámos görgős vágóval 1,5 cm-es csíkokat vágunk belőle. A tésztacsíkokat összefonva az almatöltelék tetejére helyezzük.
  11. A felvert tojást összekeverjük a tejjel, és lekenjük vele a tésztacsíkokat és a pite széleit.
  12. A pitét forró sütőbe tesszük és 210 fokon 15 percig sütjük, majd csökkentsük a hőfokot 190 fokra és további 45 perci alatt szép aranybarnára sütjük az almás pitét.
  13. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készül az amerikai almás pite!

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/amerikai-almas-pite-video

Megosztás: