Amerikai csokis fánk sütőben sütve
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Laktózmentes, tojásmentes
Eszközök
- amerikai fánk sütőforma,
- 2 közepes tál,
- szita,
- villa
- szilikon spatula,
- habzsák
- rács
Hozzávalók:
A tésztához:
- 130 g liszt,
- 20 g cukrozatlan kakaópor,
- 1/2 teáskanál sütőpor,
- 1/4 teáskanál só,
- 100 g cukor,
- 1 dl mandulaital vagy rizsital
- 1 db érett banán
- 4 evőkanál kókuszzsír (+ a formához)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A bevonáshoz:
- 130 g porcukor
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/4 teáskanál só
- 4 evőkanál mandulaital vagy rizsital
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
A díszítéshez:
- tortadara vagy cukorgyöngy
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy amerikaifánk-sütőformát kikenünk kókuszzsírral. A tálba szitált lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a cukorral.
- Egy másik tálban a mandulaitalt krémesre keverjük a villával pépesített banánnal, a felolvasztott kókuszzsírral és a vaníliaaromával. Beleforgatjuk a lisztes elegyet, majd simára dolgozzuk.
- A tésztát habzsákba vagy a sarkán kilyukasztott mélyhűtő tasakba kanalazzuk, és a kikent forma mélyedéseibe nyomjuk úgy, hogy az üregek 2/3-ig legyenek megtöltve. A fánkokat az előmelegített sütőben sütjük 11-13 percig, majd teljesen kihűtjük.
- A bevonáshoz a porcukrot elvegyítjük a kakaóporral és a sóval. Hozzáadunk 3 evőkanál mandulaitalt és a vaníliaaromával ízesítjük, majd csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, 1 evőkanál itallal hígítjuk.
- Végül a fánkokat az egyik oldalukon a csokiba mártjuk, és tetszés szerinti szórással dekoráljuk. A rácson hagyjuk megszáradni.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze