Amerikai csokis fánk sütőben sütve

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Laktózmentes, tojásmentes

Eszközök

  • amerikai fánk sütőforma,
  • 2 közepes tál,
  • szita,
  • villa
  • szilikon spatula,
  • habzsák
  • rács

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 130 g liszt,
  • 20 g cukrozatlan kakaópor,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • 1/4 teáskanál só,
  • 100 g cukor,
  • 1 dl mandulaital vagy rizsital
  • 1 db érett banán
  • 4 evőkanál kókuszzsír (+ a formához)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A bevonáshoz:

  • 130 g porcukor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 evőkanál  mandulaital vagy rizsital
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma

A díszítéshez:

  • tortadara vagy cukorgyöngy

 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy amerikaifánk-sütőformát kikenünk kókuszzsírral. A tálba szitált lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a cukorral.
  2. Egy másik tálban a mandulaitalt krémesre keverjük a villával pépesített banánnal, a felolvasztott kókuszzsírral és a vaníliaaromával. Beleforgatjuk a lisztes elegyet, majd simára dolgozzuk.
  3. A tésztát habzsákba vagy a sarkán kilyukasztott mélyhűtő tasakba kanalazzuk, és a kikent forma mélyedéseibe nyomjuk úgy, hogy az üregek 2/3-ig legyenek megtöltve. A fánkokat az előmelegített sütőben sütjük 11-13 percig, majd teljesen kihűtjük.
  4. A bevonáshoz a porcukrot elvegyítjük a kakaóporral és a sóval. Hozzáadunk 3 evőkanál mandulaitalt és a vaníliaaromával ízesítjük, majd csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, 1 evőkanál itallal hígítjuk.
  5. Végül a fánkokat az egyik oldalukon a csokiba mártjuk, és tetszés szerinti szórással dekoráljuk. A rácson hagyjuk megszáradni.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze