Ananászos-mentás Pavlova torta

fotó: Nagy András Péter.

Torta | Könnyű

Előkészítési idő:  45 perc | Sütési idő:  90 perc

Gluténmentes

Eszközök

  • keverőtál,
  • robotgép,
  • kézi habverő,
  • karalábé vájó,
  • serpenyő,
  • lábas,
  • szilikonos sütőpapír,
  • szita

Hozzávalók:

A francia habcsókhoz

  • 120 g tojásfehérje (kb 4 tojásból),
  • 120 g cukor,
  • 120 g porcukor átszitálva

Az öntethez:

  • 1 kis ananász,
  • 50 g nádcukor,
  • 1 vaníliarúd veleje,
  • 1 evőkanál rum,

A mentás tejszínhez:

  • 180 g hideg tejszín,
  • 30 g mascarpone,
  • 20 g porcukor,
  • 10-15 menta levél

A dekoráláshoz:

  • 40-50 g porcukor,
  • kis menta levelek

Elkészítés:

Francia habcsók:

  1. A sütőt 100 fokra melegítjük
  2. A tojásfehérjét a robotgépben kemény habbá verjük. Állandó keverés közben hozzáadjuk a cukrot és továbbverjük, míg a cukor kristályok elolvadnak. Kemény, fényes habnak kell lennie.
  3. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet és a habra szórjuk a szitált porcukrot.
  4. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, majd egy kanállal ráhalmozzuk masszát. A közepébe mélyedést készítünk és kb 90 perc alatt sütjük, szárítjuk a habcsóktortát. Majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A karamellizált ananász.

  1. Az ananász húsból kis golyókat formázunk a karalábévájóval.
  2. A nádcukrot a serpenyőben karamellizálni kezdjük, majd ha már kezd olvadni hozzáadjuk az ananászgolyókat és a vaníliamagokat.
  3. Ha már kezd barnulni, hozzáöntünk 30 ml vizet és ízlés szerint rumot és sziruppá főzzük.
  4. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A mentás tejszín:

  1. A keverőedényt és a kézi robotgép habverő karjait 10 percre a fagyasztóba tesszük.
  2. A jéghideg tejszínt és a mascarponét a hideg keverőedénybe tesszük és a habverővel először alacsony fordulaton felverjük.
  3. A habverő sebességét fokozatosan növelve kemény habbá verjük.
  4. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük tovább a tejszínt, míg szép csúcsot képez a habverőfejen.
  5. A mentaleveleket apróra vágjuk és a felvert tejszínhabba keverjük.

Összeállítás és díszítés:

  1. A porcukrot egy vastag aljú serpenyőben karamellizáljuk.
  2. Egy szilikon lapon, vagy szilikonos sütőpapíron a karamellből egy kanállal hosszúkás, cikk-cakk mintát készítünk.

A habcsók torta mélyedésébe halmozzuk a mentás tejszínt, majd rárakjuk a karamellizált ananász golyókat. Ráhelyezzük a karamell díszt és egy leöntjük a karamellizált ananász levéből készült sziruppal. Megszórjuk menta levélkék

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában/

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.