Torta | Könnyű
Előkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 90 perc
Gluténmentes
Eszközök
- keverőtál,
- robotgép,
- kézi habverő,
- karalábé vájó,
- serpenyő,
- lábas,
- szilikonos sütőpapír,
- szita
Hozzávalók:
A francia habcsókhoz
- 120 g tojásfehérje (kb 4 tojásból),
- 120 g cukor,
- 120 g porcukor átszitálva
Az öntethez:
- 1 kis ananász,
- 50 g nádcukor,
- 1 vaníliarúd veleje,
- 1 evőkanál rum,
A mentás tejszínhez:
- 180 g hideg tejszín,
- 30 g mascarpone,
- 20 g porcukor,
- 10-15 menta levél
A dekoráláshoz:
- 40-50 g porcukor,
- kis menta levelek
Francia habcsók:
- A sütőt 100 fokra melegítjük
- A tojásfehérjét a robotgépben kemény habbá verjük. Állandó keverés közben hozzáadjuk a cukrot és továbbverjük, míg a cukor kristályok elolvadnak. Kemény, fényes habnak kell lennie.
- Alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet és a habra szórjuk a szitált porcukrot.
- Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, majd egy kanállal ráhalmozzuk masszát. A közepébe mélyedést készítünk és kb 90 perc alatt sütjük, szárítjuk a habcsóktortát. Majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A karamellizált ananász.
- Az ananász húsból kis golyókat formázunk a karalábévájóval.
- A nádcukrot a serpenyőben karamellizálni kezdjük, majd ha már kezd olvadni hozzáadjuk az ananászgolyókat és a vaníliamagokat.
- Ha már kezd barnulni, hozzáöntünk 30 ml vizet és ízlés szerint rumot és sziruppá főzzük.
- A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A mentás tejszín:
- A keverőedényt és a kézi robotgép habverő karjait 10 percre a fagyasztóba tesszük.
- A jéghideg tejszínt és a mascarponét a hideg keverőedénybe tesszük és a habverővel először alacsony fordulaton felverjük.
- A habverő sebességét fokozatosan növelve kemény habbá verjük.
- Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük tovább a tejszínt, míg szép csúcsot képez a habverőfejen.
- A mentaleveleket apróra vágjuk és a felvert tejszínhabba keverjük.
Összeállítás és díszítés:
- A porcukrot egy vastag aljú serpenyőben karamellizáljuk.
- Egy szilikon lapon, vagy szilikonos sütőpapíron a karamellből egy kanállal hosszúkás, cikk-cakk mintát készítünk.
A habcsók torta mélyedésébe halmozzuk a mentás tejszínt, majd rárakjuk a karamellizált ananász golyókat. Ráhelyezzük a karamell díszt és egy leöntjük a karamellizált ananász levéből készült sziruppal. Megszórjuk menta levélkék
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: