Péksütemények | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési (sütési) idő: 25 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- szilikon spatula,
- kés,
- kenőecset,
- kis tálka
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 275 g rétesliszt,
- 275 g kenyérliszt,
- 1 evőkanál + ¼ teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors,
- 155 g hideg vaj,
- 50 g bacon kiolvasztott zsírja hidegen,
- 400 ml író, vagy joghurt,
- 160 g bacon sütve és felaprítva,
- 160 g reszelt sajt (gueda, ementáli, gruyere)
- 175 g friss sajt (krém sajt),
- 75 g snidling/újhagyma finomra vágva
A díszítéshez:
- 1 nagy méretű tojás,
- maldon só/más sókristály
Elkészítés:
- Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
- A tésztához keverjük össze a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, borsot és szitáljuk a robotgép táljába. A vajat vágjuk 12 mm-es kockákra, és adjuk a lisztkeverékhez. Tegyük hozzá a bacon zsírját is, és alacsony fokozaton, szakaszosan keverjük össze, vigyázva, hogy a vajat ne dolgozzuk el túlságosan, maradjanak benne borsószem nagyságú, jól látható darabkák.
- Egyszerre adjuk hozzá az összes írót/joghurtot, és alacsony fokozaton keverjük addig, míg a tészta kellően nedves lesz, de még nem áll teljesen össze. Ha szükséges állítsuk le a gépet, szedjük le szilikon spatulával a tál falára tapadt anyagot, és indítsuk újra a gépet.
- Adjuk hozzá a bacont, a sajtokat, a snidlinget, és az ízesítőket, majd dolgozzuk ezeket is a tésztába.
- Borítsuk a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire, és kézzel formázzunk belőle kb 6 cm magas tésztalapot. A tepsivel együtt tegyük a fagyasztóba kb 20 percre, hogy teljesen lehűtsük.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.A fagyasztóból kivéve a tésztát szedjük lisztezett munkafelületre, majd vágjuk 12 egyforma darabra.
- A sütőlemezt béleljük ki tiszta sütőpapírral és fektessük rá a tészta darabokat. Kenjük meg mindegyik tészta darab tetejét felvert tojással, és egyenletesen szórjuk meg sókristályokkal.
- Tegyük a tepsit a forró sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a scone-okat.
- Ha kisültek, hagyjuk 10 percet hűlni, majd tálaljuk
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: