Angol pogácsa (Sós scone)

Péksütemények | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési (sütési) idő: 25 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • szilikon spatula,
  • kés,
  • kenőecset,
  • kis tálka

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 275 g rétesliszt,
  • 275 g kenyérliszt,
  • 1 evőkanál + ¼ teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors,
  • 155 g hideg vaj,
  • 50 g bacon kiolvasztott zsírja hidegen,
  • 400 ml író, vagy joghurt,
  • 160 g bacon sütve és felaprítva,
  • 160 g reszelt sajt (gueda, ementáli, gruyere)
  • 175 g friss sajt (krém sajt),
  • 75 g snidling/újhagyma finomra vágva

A díszítéshez:

  • 1 nagy méretű tojás,
  • maldon só/más sókristály

 

Elkészítés:

  1. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
  2. A tésztához keverjük össze a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, borsot és szitáljuk a robotgép táljába. A vajat vágjuk 12 mm-es kockákra, és adjuk a lisztkeverékhez. Tegyük hozzá a bacon zsírját is, és alacsony fokozaton, szakaszosan keverjük össze, vigyázva, hogy a vajat ne dolgozzuk el túlságosan, maradjanak benne borsószem nagyságú, jól látható darabkák.
  3. Egyszerre adjuk hozzá az összes írót/joghurtot, és alacsony fokozaton keverjük addig, míg a tészta kellően nedves lesz, de még nem áll teljesen össze. Ha szükséges állítsuk le a gépet, szedjük le szilikon spatulával a tál falára tapadt anyagot, és indítsuk újra a gépet.
  4. Adjuk hozzá a bacont, a sajtokat, a snidlinget, és az ízesítőket, majd dolgozzuk ezeket is a tésztába.
  5. Borítsuk a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire, és kézzel formázzunk belőle kb 6 cm magas tésztalapot. A tepsivel együtt tegyük a fagyasztóba kb 20 percre, hogy teljesen lehűtsük.
  6. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.A fagyasztóból kivéve a tésztát szedjük lisztezett munkafelületre, majd vágjuk 12 egyforma darabra.
  7. A sütőlemezt béleljük ki tiszta sütőpapírral és fektessük rá a tészta darabokat. Kenjük meg mindegyik tészta darab tetejét felvert tojással, és egyenletesen szórjuk meg sókristályokkal.
  8. Tegyük a tepsit a forró sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a scone-okat.
  9. Ha kisültek, hagyjuk 10 percet hűlni, majd tálaljuk

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: