Égetett tészták | Elkészítése nehéz
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 25 perc
Eszközök
- nyeles lábaska,
- szilikon spatula,
- kézi robotgép,
- 3 db habzsák,
- szilikonos sütőpapír,
- fakanál,
- keverő tálak,
- 0,5 cm átmérőjű sima csővég,
- csillag csővég,
- rács
Hozzávalók:
- 200 g vaj,
- 200 g liszt,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál cukor,
- 5 db L-es tojás
A cukrászkrémhez:
- 350 g tej,
- 150 g tejszín,
- 75 g cukor,
- egy kávéskanál vaníliaőrlemény,
- 1 egész tojás,
- 3 tojássárgája,
- 40 g keményítő,
- 100 g olvasztott étcsoki
A csokimázhoz:
- 150 g tejszín,
- 200 g étcsoki
A díszítéshez:
- 100 g tejszín
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A vajat a vízzel egy nyeles edényben addig melegítsük, míg az összes vaj elolvad. Amikor gyöngyözni kezd, szórjuk bele a sót és a cukrot, majd öntsük bele az összes lisztet, és egy fakanállal keverjük csomómentesre.
- Addig keverjük tovább, míg a tészta egy golyóvá áll össze. Ezután még egy-két percig kevergetve süssük tovább a tésztát, majd tegyük át egy nagyobb műanyag tálba, hogy kissé lehűljön.
- Egyesével adagoljuk hozzá a tojásokat, és egy kézi robotgéppel alaposan keverjük össze tésztát. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen egyenletesen elkevertük. Annyi tojást adjunk hozzá, hogy a fakanálról lassan lefolyó masszát kapjunk.
- A tésztát töltsük habzsákba, és két szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjunk belőle gömböcskéket. Az egyik tepsire kisebb, a másikra nagyobb gömbök kerüljenek egymástól 2-3 cm-es távolságra, mert sülés közben a fánkok alaposan meg fognak nőni.
- A fánkocskák csúcsait vizes kézzel egyengessük el, és mielőtt betesszük a sütőbe egy kicsit spricceljük le vízzel őket, hogy gőz keletkezzen a sütőben.
- 20-25 perc alatt alsó-felső sütéssel süssük készre a fánkokat.
- Ha kisültek, még melegen fúrjunk fakanál végével lukacskákat a fánkokba, hogy a gőz távozhasson.
- A krémhez a tejet és a tejszínt öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliaőrleményt is és alacsony lángon melegítsük forrásig. Mielőtt felforrna, húzzuk le az edényt a tűzről.
- Az egész tojást, és a tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, majd két részletben adjuk hozzá a keményítőt is, és keverjük csomómentesre.
- Folyamatos keverés közben öntsük a tojásos keverékhez a vaníliás tejet, és keverjük simára.
- Az egészet öntsük vissza a lábasba, és tegyük a tűzhelyre. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
- Az étcsokit mikróban, vagy gőz fölött olvasszuk meg, és azonnal keverjük bele a főzött krémbe.
- Nyomjunk folpackot a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön be, és hűtsük ki, majd töltsük egy kis lyukú sima csöves habzsákba.
- Ha a fánkok is kihűltek, a habzsákból töltsük meg krémmel a fánkokat.
- A csokit törjük/vágjuk apró darabokra. A tejszínt forrósítsuk fel, és öntsük a csoki darabokra. Addig kevergessük, míg egy sima selymes krémet kapunk.
- A fánkokat egyenként mártsuk bele a csokimázba, és egy kicsit hagyjuk lecsöpögni őket.
- A nagyobb fánkokkal kezdjük, majd a kicsiket is mártsuk be, és azonnal ragasszunk is rá egy kicsit egy nagy fánk tetejére.
- Egy fél órára tegyük hűtőbe pihenni az összeragasztott fánkokat.
- A tejszínt verjük kemény habbá és töltsük csillagcsöves habzsákba. A fánkok illesztéséhez nyomjunk kis habrózsákat az apácák gallérjának.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: