Apácafánk

fotó: Vidék Íze

Égetett tészták | Elkészítése nehéz

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 25 perc

Eszközök

  • nyeles lábaska,
  • szilikon spatula,
  • kézi robotgép,
  • 3 db habzsák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • fakanál,
  • keverő tálak,
  • 0,5 cm átmérőjű  sima csővég,
  • csillag csővég,
  • rács

 

Hozzávalók:

  • 200 g vaj,
  • 200 g liszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5 db L-es tojás

A cukrászkrémhez:

  • 350 g tej,
  • 150 g tejszín,
  • 75 g cukor,
  • egy kávéskanál vaníliaőrlemény,
  • 1 egész tojás,
  • 3 tojássárgája,
  • 40 g keményítő,
  • 100 g olvasztott étcsoki

A csokimázhoz:

  • 150 g tejszín,
  • 200 g étcsoki

A díszítéshez:

  • 100 g tejszín

ApácafánkElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A vajat a vízzel egy nyeles edényben addig melegítsük, míg az összes vaj elolvad. Amikor gyöngyözni kezd, szórjuk bele a sót és a cukrot, majd öntsük bele az összes lisztet, és egy fakanállal keverjük csomómentesre.
  3. Addig keverjük tovább, míg a tészta egy golyóvá áll össze. Ezután még egy-két percig kevergetve süssük tovább a tésztát, majd tegyük át egy nagyobb műanyag tálba, hogy kissé lehűljön.
  4. Egyesével adagoljuk hozzá a tojásokat, és egy kézi robotgéppel alaposan keverjük össze tésztát. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen egyenletesen elkevertük. Annyi tojást adjunk hozzá, hogy a fakanálról lassan lefolyó masszát kapjunk.
  5. A tésztát töltsük habzsákba, és két szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjunk belőle gömböcskéket. Az egyik tepsire kisebb, a másikra nagyobb gömbök kerüljenek egymástól 2-3 cm-es távolságra, mert sülés közben a fánkok alaposan meg fognak nőni.
  6. A fánkocskák csúcsait vizes kézzel egyengessük el, és mielőtt betesszük a sütőbe egy kicsit spricceljük le vízzel őket, hogy gőz keletkezzen a sütőben.
  7. 20-25 perc alatt alsó-felső sütéssel süssük készre a fánkokat.
  8. Ha kisültek, még melegen fúrjunk fakanál végével lukacskákat a fánkokba, hogy a gőz távozhasson.
  9. A krémhez a tejet és a tejszínt öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliaőrleményt is és alacsony lángon melegítsük forrásig. Mielőtt felforrna, húzzuk le az edényt a tűzről.
  10. Az egész tojást, és a tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, majd két részletben adjuk hozzá a keményítőt is, és keverjük csomómentesre.
  11. Folyamatos keverés közben öntsük a tojásos keverékhez a vaníliás tejet, és keverjük simára.
  12. Az egészet öntsük vissza a lábasba, és tegyük a tűzhelyre. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
  13. Az étcsokit mikróban, vagy gőz fölött olvasszuk meg, és azonnal keverjük bele a főzött krémbe.
  14. Nyomjunk folpackot a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön be, és hűtsük ki, majd töltsük egy kis lyukú sima csöves habzsákba.
  15. Ha a fánkok is kihűltek, a habzsákból töltsük meg krémmel a fánkokat.
  16. A csokit törjük/vágjuk apró darabokra. A tejszínt forrósítsuk fel, és öntsük a csoki darabokra. Addig kevergessük, míg egy sima selymes krémet kapunk.
  17. A fánkokat egyenként mártsuk bele a csokimázba, és egy kicsit hagyjuk lecsöpögni őket.
  18. A nagyobb fánkokkal kezdjük, majd a kicsiket is mártsuk be, és azonnal ragasszunk is rá egy kicsit egy nagy fánk tetejére.
  19. Egy fél órára tegyük hűtőbe pihenni az összeragasztott fánkokat.
  20. A tejszínt verjük kemény habbá és töltsük csillagcsöves habzsákba. A fánkok illesztéséhez nyomjunk kis habrózsákat az apácák gallérjának.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze