Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: bonyolult | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dkg puha vaj
  • 2.5 dl hideg víz
  • 1 kávéskanál almaecet

A kenéshez és a szóráshoz:

  • puha vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1.5 kg alma
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola

A tálaláshoz:

  • porcukor

Az apfelstrudel egy igazán mennyei, klasszikus osztrák édesség. A húzott almás rétes receptjét több évszázada ismerik és sokféleképpen készítik. Farkasinszki Ildikó a Mindmegette Sütisuli legújabb videójában bemutatja, hogyan is készül ez a finom almás rétes.

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit a robotgép táljába tesszük, és a dagasztóspirállal addig gyúrjuk, míg összeáll.
  2. Enyhén lisztezett munkafelületen addig dagasztjuk kézzel, míg sima felületű, lágy tésztát kapunk.
  3. Kigömbölyítjük, sütőpapírra tesszük, és olvasztott zsírral vagy vajjal lekenjük a tésztagombócot. Egy nagy tálat a tetejére borítunk, és 20 percig hagyjuk pihenni.
  4. Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, kivesszük a magházukat, és nagyobb szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg.
  5. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  6. A pult vagy az asztal tetejét leterítjük egy tiszta abrosszal vagy lepedővel, és meghintjük vékonyan liszttel.
  7. A pihentetett tésztát a lisztezett felületre tesszük, és a kézfejünkkel óvatosan kihúzogatjuk akkorára, mint az asztallap. Az a jó, ha kissé le is lóg a széleken. A lelógó, vastagabb tésztaszéleket egy éles késsel körben levágjuk.
  8. A réteslapot megkenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  9. A tészta felületén eloszlatjuk az almát, úgy, hogy az alsó szélen szabadon hagyunk egy 3 cm-es csíkot.
  10. Egyenletesen meghintjük az almát a fahéjjal elkevert cukorral, majd rászórjuk a mazsolát.
  11. A tészta üresen maradt részét a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk a rétest.
  12. Három egyforma hosszú részre osztjuk a rétest, az osztásoknál az ujjunkkal vagy a tenyerünk élével összenyomjuk a tésztát, majd egy éles késsel elvágjuk.
  13. Behajtjuk a rétesek végeit, és egy határozott mozdulattal az előkészített tepsire tesszük őket.
  14. A rétesek tetejét lekenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük.
  15. 210 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 130 fokra, és további 20-25 perc alatt megsütjük a réteseket.
  16. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/apfelstrudel-osztrak-almas-retes

Megosztás: