fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: bonyolult | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 db tojás
- 3 dkg puha vaj
- 2.5 dl hideg víz
- 1 kávéskanál almaecet
A kenéshez és a szóráshoz:
- puha vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1.5 kg alma
- 0.5 db citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg mazsola
A tálaláshoz:
- porcukor
Az apfelstrudel egy igazán mennyei, klasszikus osztrák édesség. A húzott almás rétes receptjét több évszázada ismerik és sokféleképpen készítik. Farkasinszki Ildikó a Mindmegette Sütisuli legújabb videójában bemutatja, hogyan is készül ez a finom almás rétes.
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit a robotgép táljába tesszük, és a dagasztóspirállal addig gyúrjuk, míg összeáll.
- Enyhén lisztezett munkafelületen addig dagasztjuk kézzel, míg sima felületű, lágy tésztát kapunk.
- Kigömbölyítjük, sütőpapírra tesszük, és olvasztott zsírral vagy vajjal lekenjük a tésztagombócot. Egy nagy tálat a tetejére borítunk, és 20 percig hagyjuk pihenni.
- Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, kivesszük a magházukat, és nagyobb szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg.
- A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A pult vagy az asztal tetejét leterítjük egy tiszta abrosszal vagy lepedővel, és meghintjük vékonyan liszttel.
- A pihentetett tésztát a lisztezett felületre tesszük, és a kézfejünkkel óvatosan kihúzogatjuk akkorára, mint az asztallap. Az a jó, ha kissé le is lóg a széleken. A lelógó, vastagabb tésztaszéleket egy éles késsel körben levágjuk.
- A réteslapot megkenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával.
- A tészta felületén eloszlatjuk az almát, úgy, hogy az alsó szélen szabadon hagyunk egy 3 cm-es csíkot.
- Egyenletesen meghintjük az almát a fahéjjal elkevert cukorral, majd rászórjuk a mazsolát.
- A tészta üresen maradt részét a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk a rétest.
- Három egyforma hosszú részre osztjuk a rétest, az osztásoknál az ujjunkkal vagy a tenyerünk élével összenyomjuk a tésztát, majd egy éles késsel elvágjuk.
- Behajtjuk a rétesek végeit, és egy határozott mozdulattal az előkészített tepsire tesszük őket.
- A rétesek tetejét lekenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük.
- 210 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 130 fokra, és további 20-25 perc alatt megsütjük a réteseket.
- A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/apfelstrudel-osztrak-almas-retes
Megosztás: