Aranygaluska vaníliasodóval

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz| Ár: átlagos

Elkészítési idő:  120 perc | 6 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 7 dkg puha vaj
  • 3 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 csip só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek vaj

A szóráshoz:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 7 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 1 rúd vanília
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

  • Az aranygaluska vaníliasodóval elkészítéséhez a  tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
  • A szobahőmérsékletű lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót, és a maradék cukrot, majd a keverék közepébe készítsünk egy mélyedést.
  • Adjuk a liszthez a tojássárgákat és a felfuttatott élesztős tejet, majd a robotgép alacsony fokozatán dagasszuk addig, míg összeáll a tészta. Akkor több részletben dagasszuk hozzá a puha vajat, de mindig várjuk meg, míg az előző adag vajat teljesen felvette a tészta.
  • Ha az összes vajat hozzáadtuk, a robotgépet indítsuk újra, és magas fokozaton 4-5 perc alatt gyúrjuk ki szép hólyagosra.
  • Ezután a tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, lisztezzük meg a tetejét is, majd letakarva kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
  • Ha megkelt a tésztánk, óvatosan borítsuk ki, lisztezett munkafelületre, kézzel lapogassuk el ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval szaggassunk kis gömböket belőle.
  • Egy 22 cm kapcsos tortaformát vastagon vajazzunk ki. A vajat olvasszuk meg, a darált diót és a cukrot keverjük össze.
  • Fogjuk a pogácsákat, egyenként forgassuk bele az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, és sorakoztassuk őket a tortaformába. Ha egy szinttel készen vagyunk, jöhet a következő, míg el nem fogy az összes tészta.
  • Ha az egész kész, a tetejét takarjuk le alufóliával (a dió könnyen odakap), majd toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
  • Amíg sül az aranygaluska, készítsük el a sodót. Ehhez a tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival, ha az nincs, akkor vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről.
  • Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk.
  • Várjuk meg, amíg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépve (nem vágva), a sodóval nyakon öntve tálaljuk.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/aranygaluska-vaniliasodoval-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu