fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítési idő: 105 perc | 4 adag
Hozzávalók:
- 2.5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag porélesztő
- 50 dkg liszt
- 0.5 evőkanál só
- 1.5 dl étolaj
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 dl tejföl
- 1 db citrom
- 1 üveg magozott meggy
A tetejére:
- 1 db tojás
- 1 evőkanál zsír
Az asszonykonty egy népies, klasszikus magyar sütemény. Nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is a meggytől és a túrótól.
Elkészítés:
- Az asszonykonty elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és beleszórjuk a porélesztőt. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, és összekeverjük a sóval.
- Az étolajat körben a liszt szélére öntjük, a közepébe pedig beleütjük a tojást.
- A lisztre öntjük a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
- Míg kel a tészta, összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, a tejföllel, és a citrom reszelt héjával.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és az alsó szélére egy csíkban rátesszük a töltelék negyedrészét.
- A túró tetejére sorban meggyszemeket rakosgatunk, majd feltekerjük a tésztát. A két végét összenyomjuk egy kicsit, és csiga alakban feltekerjük.
- A csigákat az előkészített tepsire rakosgatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
- A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát.
- A kész kontyokat még forrón megkenjük olvasztott zsírral, hogy szép fényesek és puhák legyenek.
Megosztás: