Asszonykonty

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítési idő: 105 perc | 4 adag

Hozzávalók:

  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0.5 evőkanál só
  • 1.5 dl étolaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 üveg magozott meggy

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál zsír

Az asszonykonty egy népies, klasszikus magyar sütemény. Nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is a meggytől és a túrótól.

Elkészítés:

  1. Az asszonykonty elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és beleszórjuk a porélesztőt. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, és összekeverjük a sóval.
  3. Az étolajat körben a liszt szélére öntjük, a közepébe pedig beleütjük a tojást.
  4. A lisztre öntjük a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
  5. Míg kel a tészta, összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, a tejföllel, és a citrom reszelt héjával.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és az alsó szélére egy csíkban rátesszük a töltelék negyedrészét.
  8. A túró tetejére sorban meggyszemeket rakosgatunk, majd feltekerjük a tésztát. A két végét összenyomjuk egy kicsit, és csiga alakban feltekerjük.
  9. A csigákat az előkészített tepsire rakosgatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát.
  11. A kész kontyokat még forrón megkenjük olvasztott zsírral, hogy szép fényesek és puhák legyenek.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/asszonykonty

Megosztás: