fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 210 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A piskótához (22 cm-es torta):
- 6 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 3,5 dkg vaj
A csokikrémhez:
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 3,5 dkg kakaómassza (vagy 99%-os étcsokoládé)
- 20 dkg étcsokoládé (legalább 55%-os)
- 3,5 dkg kakaóvaj
- 23,5 dkg vaj
- 1,5 csomag vaníliás cukor
A dobostetőhöz:
- 20 dkg kockacukor
A Dobostorta a legismertebb magyar sütemény, legendás és mennyeien finom. Az elkészítése nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója videón mutatja a receptet lépésről lépésre.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 210 Celsius-fokra, és előkészítünk 6 db szilikonos sütőpapírt és egy 22 cm-es tortakarikát.
- A sütőpapírokon egyesével körberajzoljuk vastag filctollal a tortakarikát.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájákat a porcukor felével fehéredésig habosítjuk.
- A fehérjéket a porcukor másik felével tejfölsűrűségű habbá verjük.
- A habos tojássárgáját beleöntjük a fehérjehabba, hozzáadjuk az olvasztott vajat és óvatosan összeforgatjuk. Több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és ezzel is összekeverjük, de vigyázunk, hogy ne törjük nagyon össze a habot.
- A piskótamasszát egyenlő arányban szétosztjuk a sütőpapírokon, majd tepsire húzzuk és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük. Ha nem tudjuk egyszerre sütni a hat piskótalapot, inkább több adagban készítsük el a tésztát, hogy ne essen össze.
- Ha kisültek a piskótalapok, akkor vékonyan megszórjuk a tetejüket liszttel, és fejjel lefelé fordítjuk, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
- A csokikrémhez gőz fölött megolvasztjuk a kakaóvajat, a kakaómasszát és az étcsokit, majd összekeverjük ezeket.
- A vajat kihabosítjuk a vaníliás cukorral vagy egy vaníliarúd kikapart magjaival.
- A tojásokat a porcukorral egy kis lábaskában folyamatos keverés közben csípősre melegítjük, vagyis 80 Celsius-fokosra, majd átöntjük egy tálba és kézi robotgéppel habosítjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- A tojáshabot a habos vajhoz keverjük, majd hozzácsorgatjuk a kissé kihűlt, azaz már nem forró kakaós keveréket és addig keverjük, míg egynemű krémet kapunk.
- A tortakarikát egy tálcára tesszük. A piskótalapokról lehúzzuk a sütőpapírt, és az egyiket a tortakarikába helyezzük.
- A krémet gondolatban hat felé osztjuk, de mérleg segítségével is szétoszthatjuk, majd sorban megtöltjük a piskótalapokat a krémmel.
- A legutolsó, azaz hatodik piskótalapot egy sütőpapírra tesszük, és előkészítünk egy hajlított pengéjű kenőkést, valamint egy hosszú pengéjú kést, melynek élést többször is áthúzzuk egy darabka vajon.
- A Dobostorta tetejéhez, azaz a doboscukorhoz egy serpenyőben olvasztani kezdjük a kockacukrot, egészen addig, amíg borostyánszínűvé nem karamellizálódik. A karamellt ezután ráöntjük a sütőpapírra fektetett piskótalapra és a kenőkéssel gyorsan elkenjük, ugyanis hamar megkeményedik. Vigyázzunk, mert a karamell forró, könnyen égési sérüléseket okozhat.
- A piskótalapról esetleg lefolyó karamellt levágjuk, a megvajazott késsel pedig 16 egyenlő részre osztjuk a Dobostorta tetejét. A vajas kés nem ragad bele a karamellbe, és később könnyebb lesz a jelölések mentén felszeletelni a dobostetőt.
- A tortáról levesszük a tortakarikát, a maradék krémmel vékonyan bekenjük az oldalát, egy fogazott simítóval körben csíkos mintát rajzolunk bele, majd a dobostető szeleteit egyesével ráhelyezzük a torta tetejére.
- A Dobostortát legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és utána szeletelhetjük is.
Megjegyzés
A Dobostorta tetejét egy megvajas kés segítségével tudjuk előre szépen felszeletelni, így nem fog megtörni, berepedni a legendás dobostető.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/az-eredeti-dobostorta
Megosztás: