Banános amerikai palacsinta karamellöntettel
fotó: Vidék Íze
Palacsinták | Elkészítése könnyű
Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- 2 vastag aljú nyeles lábos,
- nagy keverő tál,
- kézi habverő,
- palacsinta sütő serpenyő,
- széles spakli,
- vágódeszka,
- kés
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 3 tojás,
- 150 g tej,
- 120 g finomliszt,
- 1 púpozott teáskanál sütőpor,
- 1 csipet só,
- vaj, vagy olaj a sütéshez,
- 2-3 banán felkarikázva
A karamellöntethez:
- 100 g kristálycukor,
- 150 g habtejszín,
- 20 g vaj
- A karamellöntethez egy vastag aljú lábosba szórjuk a cukrot egy rétegben, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Ahogy a cukor olvadni, karamellizálódni kezd, szórunk rá még egy keveset, és így haladunk, míg az összes cukor elfogy, és szép borostyánszínű karamellt kapunk.
- Közben egy másik lábosban felforrósítjuk a habtejszínt, és folyamatos kevergetés közben a karamellizált cukorhoz öntjük, de vigyázzunk, mert csaphat. Ne ijedjünk meg, ha a karamell összeugrik, közepes, vagy alacsony lángon kevergetve addig főzzük, míg újra elolvad, és szép sima lesz. Ekkor lehúzzuk az edényt a hőforrásról, és azonnal belekeverjük a vajat, ezzel is simára keverjük, majd hűlni hagyjuk.
- A palacsintához villával felverjük a tojásokat egy tálban, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sütőport, és a sót, majd kézi habverővel simára keverjük.
- Olajjal/vajjal vékonyan kikent serpenyőbe teszünk egy kisebb merőkanálnyi adagot, és amikor az alja már sülni kezd, kirakjuk banánszeletekkel a tetejét. Óvatosan bele is nyomkodjuk egy kicsit, megfordítjuk, és a palacsinta másik oldalát is megsütjük.
- Karamellöntettel tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze