Banános amerikai palacsinta karamellöntettel

fotó: Vidék Íze

Palacsinták | Elkészítése könnyű

Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • 2 vastag aljú nyeles lábos,
  • nagy keverő tál,
  • kézi habverő,
  • palacsinta sütő serpenyő,
  • széles spakli,
  • vágódeszka,
  • kés

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 3 tojás,
  • 150 g tej,
  • 120 g finomliszt,
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • vaj, vagy olaj a sütéshez,
  • 2-3 banán felkarikázva

A karamellöntethez:

  • 100 g kristálycukor,
  • 150 g habtejszín,
  • 20 g vaj

 

Banános amerikai palacsinta karamellöntettelElkészítés:

  1. A karamellöntethez egy vastag aljú lábosba szórjuk a cukrot egy rétegben, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Ahogy a cukor olvadni, karamellizálódni kezd, szórunk rá még egy keveset, és így haladunk, míg az összes cukor elfogy, és szép borostyánszínű karamellt kapunk.
  2. Közben egy másik lábosban felforrósítjuk a habtejszínt, és folyamatos kevergetés közben a karamellizált cukorhoz öntjük, de vigyázzunk, mert csaphat. Ne ijedjünk meg, ha a karamell összeugrik, közepes, vagy alacsony lángon kevergetve addig főzzük, míg újra elolvad, és szép sima lesz. Ekkor lehúzzuk az edényt a hőforrásról, és azonnal belekeverjük a vajat, ezzel is simára keverjük, majd hűlni hagyjuk.
  3. A palacsintához villával felverjük a tojásokat egy tálban, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sütőport, és a sót, majd kézi habverővel simára keverjük.
  4. Olajjal/vajjal vékonyan kikent serpenyőbe teszünk egy kisebb merőkanálnyi adagot, és amikor az alja már sülni kezd, kirakjuk banánszeletekkel a tetejét. Óvatosan bele is nyomkodjuk egy kicsit, megfordítjuk, és a palacsinta másik oldalát is megsütjük.
  5. Karamellöntettel tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze