A barnított vajhoz a vajat addig sütjük, míg a víz kisül belőle, enyhe barna színt kap, és finom mogyoró illata lesz. Hagyjuk kissé kihűlni.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a citromlével, a barnacukorral és a mazsolával.
Egy nedves konyharuhára egy száraz konyharuhát teszünk. Ráhelyezzük az első réteslapot, és óvatosan megkenjük a barna vajjal. Rátesszük a következő réteslapot, és ezt is lekenjük a vajjal, majd ugyanígy járunk el a harmadikkal is.
Az almás keveréket egy csíkban a réteslap felére halmozzuk, úgy hogy a végén 3-3 cm-t szabadon hagyunk.
A szabadon hagyott tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk, majd a töltelék felőli oldalról kezdve, a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
Óvatosan áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét is lekenjük a vajjal.
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 30 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában fotó: Nagy András Péter/