Bécsi almás rétes

fotó: Vidék Íze

Rétesek | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • kis nyeles lábas vagy serpenyő,
  • hámozó,
  • kés,
  • citrusfacsaró,
  • kenőecset,
  • két konyharuha,
  • szilikonos sütőpapír

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 3 kész réteslap
  • 50 g barnított vaj,
  • 500 g alma, (Pink lady),
  • fél citrom leve,
  • 50 g barna cukor,
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál porcukor

 

Bécsi almás rétesElkészítés:

  1. A barnított vajhoz a vajat addig sütjük, míg a víz kisül belőle, enyhe barna színt kap, és finom mogyoró illata lesz. Hagyjuk kissé kihűlni.
  2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a citromlével, a barnacukorral és a mazsolával.
  3. Egy nedves konyharuhára egy száraz konyharuhát teszünk. Ráhelyezzük az első réteslapot, és óvatosan megkenjük a barna vajjal. Rátesszük a következő réteslapot, és ezt is lekenjük a vajjal, majd ugyanígy járunk el a harmadikkal is.
  4. Az almás keveréket egy csíkban a réteslap felére halmozzuk, úgy hogy a végén 3-3 cm-t szabadon hagyunk.
  5. A szabadon hagyott tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk, majd a töltelék felőli oldalról kezdve, a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
  6. Óvatosan áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét is lekenjük a vajjal.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 30 perc alatt készre sütjük.
  8. Rácson hagyjuk kihűlni

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze