Bécsi almás rétes
fotó: Vidék Íze
Rétesek | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- kis nyeles lábas vagy serpenyő,
- hámozó,
- kés,
- citrusfacsaró,
- kenőecset,
- két konyharuha,
- szilikonos sütőpapír
Hozzávalók 12 szelethez:
- 3 kész réteslap
- 50 g barnított vaj,
- 500 g alma, (Pink lady),
- fél citrom leve,
- 50 g barna cukor,
- 2 evőkanál mazsola
- 1 evőkanál porcukor
- A barnított vajhoz a vajat addig sütjük, míg a víz kisül belőle, enyhe barna színt kap, és finom mogyoró illata lesz. Hagyjuk kissé kihűlni.
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a citromlével, a barnacukorral és a mazsolával.
- Egy nedves konyharuhára egy száraz konyharuhát teszünk. Ráhelyezzük az első réteslapot, és óvatosan megkenjük a barna vajjal. Rátesszük a következő réteslapot, és ezt is lekenjük a vajjal, majd ugyanígy járunk el a harmadikkal is.
- Az almás keveréket egy csíkban a réteslap felére halmozzuk, úgy hogy a végén 3-3 cm-t szabadon hagyunk.
- A szabadon hagyott tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk, majd a töltelék felőli oldalról kezdve, a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
- Óvatosan áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét is lekenjük a vajjal.
- 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 30 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze