Bejgli

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztófejjel,
  • nyújtófa,
  • mérőszalag,
  • tálak, kis lábaska,
  • citrus reszelő,
  • kenőtoll,
  • villa,
  • folpack,
  • szilikonos sütőpapír

 

Hozzávalók 2 db bejglihez:

A tésztához:

  • 260 g búzaliszt (BL55)
  • 78 g vaj
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 g élesztő (friss)
  • 26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
  • 52 ml 2,8%-os tej

A töltelékekhez: (az adagok 2 db bejglihez vannak számítva, kivéve a flódnist ami 4 db-hoz)

Diós:

  • 272 g darált dió
  • 110 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor – bourbon
  • 40 g akácméz
  • 6 g fahéj (őrölt)
  • 81 ml 2,8%-os tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs héja
  • szerecsendió (őrölt)
  • narancshéj – kandírozott
  • mazsola

Mákos:

  • 272 g darált mák
  • 110 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor – bourbon
  • 50 g akácméz
  • 6 g fahéj (őrölt)
  • 81 ml 2,8%-os tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs héja
  • szerecsendió (őrölt)
  • narancshéj – kandírozott
  • mazsola

Gesztenyés:

  • 40 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 2 ek. narancslekvár
  • fél citrom reszelt héja,
  • 1 dl rum (aroma), víz
  • 10 dkg aprított aszalt meggy

Mogyoró grillázsos:

  • 15 dkg cukor
  • 40 dkg darált mogyoró
  • 7 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál méz

Vörösboros aszalt szilvás

  • 20 dkg cukor
  • 4 teáskanál méz
  • 2 dl víz
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 db vanília rúd (magjai kikaparva)
  • 8 db egész szegfűszeg, egy fahéj rúd
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg aprított aszalt szilva

Sütőtökös-csokoládés:

  • 50 dkg sült sütőtökpürét,
  • 6 dkg narancsdzsem,
  • 10 dkg nádcukor,
  • 1 narancs levét és reszelt héja,
  • 1 citrom leve,
  • 10 dkg kandírozott narancshéj,
  • 5 dkg csokoládécsipsz.

Kókuszos-fehércsokis:

  • 2 dl habtejszín,
  • 2,5 dkg vaj,
  • 10 dkg fehér csokoládé,
  • 10 dkg porcukor,
  • 20 dkg kókuszreszelék

Flódnis 4 db 450 g-os bejglihez:

  • 120 ml víz
  • 125 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 csipet fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 210 g darált mák vagy dió
  • 30 g zsemlemorzsa
  • Alma töltelékhez:
  • 2 db zöld alma
  • 1 dl fehérbor

A kenéshez

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

  1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
  4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
  5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
  6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  7. A diós töltelékhez egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
  1. A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diósat.
  2. A gesztenyés töltelékhez az aszalt meggyet rumos vízbe áztatjuk. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával áttörjük, majd hozzáadjuk a tejhez. Tűzálló edényben felforraljuk a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a bejglitölteléket, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve keverjük hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt meggyet. Hűtsük ki a tölteléket.
  3. A vörösboros-aszalt szilvás töltelékhez a cukrot, a vizet és a fűszereket egy lábasba tesszük, majd lassú tűzön sziruppá főzzük. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort, és az aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a szilva egészen megpuhul, és a lé sűrű, szirup állagú lesz. Ha kevésnek találjuk, vagy gyorsan elforrna a lé, akkor löttyintsünk még rá vörösbort. Kiszedjük a fűszereket, és botmixerrel pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. (Nekem nem kellett sokáig főznöm, mert nem egész szilvával dolgoztam, hanem szilvaszeletekkel.)
  4. A diógrillázsos töltelékhez megkaramellizáljuk a cukor felét egy világos aljú lábosban, hozzákeverjük a darált mogyoró felét, kiöntjük egy sütőpapírra, jól elsimítjuk. Ha kihűlt, nyújtófával apróra összetörjük, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a maradék darált mogyorót és a kekszet. A vizet forrásig hevítjük a mézzel és a maradék cukorral, majd a grillázsos keverékre öntjük, alaposan elkeverjük.
  5. A flódni töltelékhez keverjük össze a zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal. Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.A kinyújtott tészta egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket.
  6. A Sütőtökös-csokoládés töltelékhez keverjük össze a sült sütőtökpürét, a narancsdzsemet, a nádcukrot, a narancs levét és reszelt héját, a citrom levét. Lábasban kb. 15 perc alatt főzzük sűrű, lekvár állagúra. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg a kandírozott narancshéjjal, és a csokoládé chipsszel.
  7. A kókuszos-fehércsokis töltelékhez a tejszínt forraljuk fel a vajjal, öntsük rá a darabokra tört fehér csokira és keverjük simára míg teljesen elolvad a csoki. Egy tálban vegyítsük össze a cukrot és a kókuszt, dolgozzuk össze a csokis tejszínnel, hűtsük ki!
  8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
  1. Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
  1. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
  1. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
  1. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
  1. Tegyük sütőlemezre, és villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával kenjük meg a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
  1. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
  2. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
  1. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
  1. Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
  1. Folpackba kell csomagolni a kész bejgliket, és hűvös helyre tenni. Hetekig elállnak! 😉 Egy nap elteltével már szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.