Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztófejjel,
- nyújtófa,
- mérőszalag,
- tálak, kis lábaska,
- citrus reszelő,
- kenőtoll,
- villa,
- folpack,
- szilikonos sütőpapír
Hozzávalók 2 db bejglihez:
A tésztához:
- 260 g búzaliszt (BL55)
- 78 g vaj
- 52 g sertészsír
- 26 g porcukor
- 1 csipet só
- 4 g élesztő (friss)
- 26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
- 52 ml 2,8%-os tej
A töltelékekhez: (az adagok 2 db bejglihez vannak számítva, kivéve a flódnist ami 4 db-hoz)
Diós:
- 272 g darált dió
- 110 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor – bourbon
- 40 g akácméz
- 6 g fahéj (őrölt)
- 81 ml 2,8%-os tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs héja
- szerecsendió (őrölt)
- narancshéj – kandírozott
- mazsola
Mákos:
- 272 g darált mák
- 110 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor – bourbon
- 50 g akácméz
- 6 g fahéj (őrölt)
- 81 ml 2,8%-os tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs héja
- szerecsendió (őrölt)
- narancshéj – kandírozott
- mazsola
Gesztenyés:
- 40 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
- 5 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 rúd fahéj
- 2 ek. narancslekvár
- fél citrom reszelt héja,
- 1 dl rum (aroma), víz
- 10 dkg aprított aszalt meggy
Mogyoró grillázsos:
- 15 dkg cukor
- 40 dkg darált mogyoró
- 7 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa
- 1 dl víz
- 1 evőkanál méz
Vörösboros aszalt szilvás
- 20 dkg cukor
- 4 teáskanál méz
- 2 dl víz
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 db vanília rúd (magjai kikaparva)
- 8 db egész szegfűszeg, egy fahéj rúd
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg aprított aszalt szilva
Sütőtökös-csokoládés:
- 50 dkg sült sütőtökpürét,
- 6 dkg narancsdzsem,
- 10 dkg nádcukor,
- 1 narancs levét és reszelt héja,
- 1 citrom leve,
- 10 dkg kandírozott narancshéj,
- 5 dkg csokoládécsipsz.
Kókuszos-fehércsokis:
- 2 dl habtejszín,
- 2,5 dkg vaj,
- 10 dkg fehér csokoládé,
- 10 dkg porcukor,
- 20 dkg kókuszreszelék
Flódnis 4 db 450 g-os bejglihez:
- 120 ml víz
- 125 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet fahéj
- 1 marék mazsola
- 210 g darált mák vagy dió
- 30 g zsemlemorzsa
- Alma töltelékhez:
- 2 db zöld alma
- 1 dl fehérbor
A kenéshez
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
Elkészítés:
- Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
- Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
- Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
- A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
- Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
- Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- A diós töltelékhez egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
- A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diósat.
- A gesztenyés töltelékhez az aszalt meggyet rumos vízbe áztatjuk. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával áttörjük, majd hozzáadjuk a tejhez. Tűzálló edényben felforraljuk a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a bejglitölteléket, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve keverjük hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt meggyet. Hűtsük ki a tölteléket.
- A vörösboros-aszalt szilvás töltelékhez a cukrot, a vizet és a fűszereket egy lábasba tesszük, majd lassú tűzön sziruppá főzzük. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort, és az aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a szilva egészen megpuhul, és a lé sűrű, szirup állagú lesz. Ha kevésnek találjuk, vagy gyorsan elforrna a lé, akkor löttyintsünk még rá vörösbort. Kiszedjük a fűszereket, és botmixerrel pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. (Nekem nem kellett sokáig főznöm, mert nem egész szilvával dolgoztam, hanem szilvaszeletekkel.)
- A diógrillázsos töltelékhez megkaramellizáljuk a cukor felét egy világos aljú lábosban, hozzákeverjük a darált mogyoró felét, kiöntjük egy sütőpapírra, jól elsimítjuk. Ha kihűlt, nyújtófával apróra összetörjük, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a maradék darált mogyorót és a kekszet. A vizet forrásig hevítjük a mézzel és a maradék cukorral, majd a grillázsos keverékre öntjük, alaposan elkeverjük.
- A flódni töltelékhez keverjük össze a zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal. Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.A kinyújtott tészta egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket.
- A Sütőtökös-csokoládés töltelékhez keverjük össze a sült sütőtökpürét, a narancsdzsemet, a nádcukrot, a narancs levét és reszelt héját, a citrom levét. Lábasban kb. 15 perc alatt főzzük sűrű, lekvár állagúra. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg a kandírozott narancshéjjal, és a csokoládé chipsszel.
- A kókuszos-fehércsokis töltelékhez a tejszínt forraljuk fel a vajjal, öntsük rá a darabokra tört fehér csokira és keverjük simára míg teljesen elolvad a csoki. Egy tálban vegyítsük össze a cukrot és a kókuszt, dolgozzuk össze a csokis tejszínnel, hűtsük ki!
- Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
- Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
- A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
- Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
- Tegyük sütőlemezre, és villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával kenjük meg a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
- Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
- Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
- Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
- Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
- Folpackba kell csomagolni a kész bejgliket, és hűvös helyre tenni. Hetekig elállnak! 😉 Egy nap elteltével már szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.