Berlini fánk vaníliakrémmel
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: —
Eszközök
- konyhai robotgép,
- 2 kis tálka,
- kelesztő tál,
- konyharuha,
- citrus reszelő,
- nyújtófa, 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggató,
- nagy lábas,
- cukorhőmérő,
- kis nyeles lábas,
- kézi habverő,
- kanál,
- habzsák,
- folpack
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 250 g rétesliszt,
- 25 g friss élesztő,
- 25 g porcukor,
- 1 csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 4 dl tej,
- 50 g vaj
- 4 tojássárgája,
- 2 evőkanál rum,
A vanília krémhez/:
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjai
A sütéshez:
- 1 liter étolaj,
- 200 g kristálycukor
- 1,5 dl tejet meglangyosítunk 1 evőkanál cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk, hogy felfusson.
- A robotgép táljába öntjük a száraz alapanyagokat. A kétféle lisztet, a cukrot,sót, és a reszelt citromhéjat.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a maradék tejet, a vajat, a rumot, és a felfuttatott élesztőt is.
- A robotgéppel alaposan kidagasztjuk, majd a tésztát áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, letakarjuk konyharuhával, és fél órát kelesztjük.
- Lisztezett munkafelületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle.
- A maradék tésztát újra gyúrjuk és azt is kiszaggatjuk.
- A kis fánkokat letakarjuk és 20 percig hagyjuk újra kelni.
- Ha megkelt a tészta az olajat egy nagy lábasban, vagy serpenyőben 170 fokra melegítjük és kisütjük benne az apró fánkokat.
- Még melegen kristálycukorba hempergetjük a kihűlt fánkokat.
- A vanília krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vanília magokkal egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evő kanalanként hozzá adagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, majd lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és folpackkal letakarva lehűtjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze