Berlini fánk vaníliakrémmel

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő:

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • 2 kis tálka,
  • kelesztő tál,
  • konyharuha,
  • citrus reszelő,
  • nyújtófa, 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggató,
  • nagy lábas,
  • cukorhőmérő,
  • kis nyeles lábas,
  • kézi habverő,
  • kanál,
  • habzsák,
  • folpack

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 250 g rétesliszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 25 g porcukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 4 dl tej,
  • 50 g vaj
  • 4 tojássárgája,
  • 2 evőkanál rum,

A vanília krémhez/:

  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjai

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj,
  • 200 g kristálycukor

 

Berlini fánk vaníliakrémmelElkészítés:

  1. 1,5 dl tejet meglangyosítunk 1 evőkanál cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A robotgép táljába öntjük a száraz alapanyagokat. A kétféle lisztet, a cukrot,sót, és a reszelt citromhéjat.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a maradék tejet, a vajat, a rumot, és a felfuttatott élesztőt is.
  4. A robotgéppel alaposan kidagasztjuk, majd a tésztát áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, letakarjuk konyharuhával, és fél órát kelesztjük.
  5. Lisztezett munkafelületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle.
  6. A maradék tésztát újra gyúrjuk és azt is kiszaggatjuk.
  7. A kis fánkokat letakarjuk és 20 percig hagyjuk újra kelni.
  8. Ha megkelt a tészta az olajat egy nagy lábasban, vagy serpenyőben 170 fokra melegítjük és kisütjük benne az apró fánkokat.
  9. Még melegen kristálycukorba hempergetjük a kihűlt fánkokat.
  10. A vanília krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vanília magokkal egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evő kanalanként hozzá adagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, majd lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és folpackkal letakarva lehűtjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze