Blondie (fehércsokis süti rumos mazsolával)

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Könnyen elkészíthető

Előkészítési idő: 30 perc | Elkészítési idő: 35 perc

Eszközök

  • 20×40 cm-es magas falú tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kis tálka,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • két keverőtál,
  • citrusreszelő,
  • szilikon spatulák,
  • kis méretű szűrő,
  • kis lábaska,
  • hőálló tál

 

 

Hozzávalók egy 20×40 cm-es tepsihez:

  • 300 g liszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • 1 csipet só
  • 6 tojás,
  • 350 g cukor,
  • 300 g fehér csoki,
  • 200 g vaj,
  • 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
  • 2 citrom
  • ½ dl rum,
  • 100 g mazsola

A tetejére:

  • 1 evőkanál porcukor,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

 

BlondieElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  2. Egy 20×40 cm-es tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral úgy, hogy a papír jócskán lógjon ki a tepsiből. Így könnyű lesz kiemelni majd a megsült tésztát.
  3. A mazsolát öntsük le a rummal, ha szükséges egészítsük ki annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Mikróban forraljuk fel, majd hűtsük ki és szűrjük le.
  4. A fehércsokit vágjuk körömnyi darabokra és gőz fölött olvasszuk össze a vajjal, miközben folyamatosan kevergetjük, nehogy megégjen a csoki. Ha már szép egynemű, vegyük le a gőzről, és ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral.
  6. A tojásokat a cukorral és a vanília őrleménnyel robotgéppel habosítsuk ki alaposan. Reszeljük hozzá a citromok héját, majd szilikon spatulával dolgozzuk bele a fehércsoki masszát, a sütőporos lisztet, és végül a leszűrt rumos mazsolát is.
  7. A masszát öntsük a tepsibe, a tetejét simítsuk el egy kicsit, majd hintsük meg a fahéjas porcukorral.
  8.  Toljuk a tepsit a forró sütőbe, és 35 perc alatt süssük készre a tésztát.
  9. A sütési idő leteltével azonnal vegyik ki a tepsit. Úgy tűnik  mintha még nem sült volna át teljesen, de éppen így lesz majd kellően ragacsos, és omlós. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze