Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
nagy tál,
kisebb tálak,
szita,
konyhai robotgép dagasztókarral,
folpack
konyharuha,
kenőecset,
szilikonos sütőpapír,
tepsi
Hozzávalók 12 db-hoz:
400 g finomliszt (Bl55),
100 g rétesliszt,
50 g vaj,
50 g porcukor,
25 g élesztő,
250 g tej,
3 tojássárgája,
1 csipet só,
1 tojás a kenéshez,
1 evőkanál kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kisebb tálkába teszünk belőle, belekeverünk egy kiskanál porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük vele. A közepébe kis mélyedést készítünk. Ide kerül a porcukor, a maradék langyos tej és a felfuttatott élesztő.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és türelmesen tésztává gyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és 20-30 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, 24 darabra vágjuk, és kis rudakká sodorjuk, majd brióssá formázzuk.
Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük őket, megkenjük felvert tojással és további 40 percig kelesztjük.
Ezután újra lekenjük a briósokat tojással, megszórjuk kristálycukorral és 200 fokon (kb 15 perc alatt) fényes aranybarnára sütjük a kis péksütiket.