Briós

Péksütemények | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • nagy tál,
  • kisebb tálak,
  • szita,
  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • folpack
  • konyharuha,
  • kenőecset,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 400 g finomliszt (Bl55),
  • 100 g rétesliszt,
  • 50 g vaj,
  • 50 g porcukor,
  • 25 g élesztő,
  • 250 g tej,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás a kenéshez,
  • 1 evőkanál kristálycukor a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kisebb tálkába teszünk belőle, belekeverünk egy kiskanál porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük vele. A közepébe kis mélyedést készítünk. Ide kerül a porcukor, a maradék langyos tej és a felfuttatott élesztő.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és türelmesen tésztává gyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és 20-30 percet kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 24 darabra vágjuk, és kis rudakká sodorjuk, majd brióssá formázzuk.
  5. Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük őket, megkenjük felvert tojással és további 40 percig kelesztjük.
  6. Ezután újra lekenjük a briósokat tojással, megszórjuk kristálycukorral és 200 fokon (kb 15 perc alatt) fényes aranybarnára sütjük a kis péksütiket.