Péksütemények | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- nagy tál,
- kisebb tálak,
- szita,
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- folpack
- konyharuha,
- kenőecset,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 400 g finomliszt (Bl55),
- 100 g rétesliszt,
- 50 g vaj,
- 50 g porcukor,
- 25 g élesztő,
- 250 g tej,
- 3 tojássárgája,
- 1 csipet só,
- 1 tojás a kenéshez,
- 1 evőkanál kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kisebb tálkába teszünk belőle, belekeverünk egy kiskanál porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen felfuttatjuk.
- Az átszitált lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük vele. A közepébe kis mélyedést készítünk. Ide kerül a porcukor, a maradék langyos tej és a felfuttatott élesztő.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és türelmesen tésztává gyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és 20-30 percet kelesztjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, 24 darabra vágjuk, és kis rudakká sodorjuk, majd brióssá formázzuk.
- Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük őket, megkenjük felvert tojással és további 40 percig kelesztjük.
- Ezután újra lekenjük a briósokat tojással, megszórjuk kristálycukorral és 200 fokon (kb 15 perc alatt) fényes aranybarnára sütjük a kis péksütiket.