Céklás csokitorta
fotó: Vidék Íze
Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- hámozó, lábas,
- 18 cm-es tortakarika,
- keverő tálak,
- szilikon spatulák,
- szilikonos sütőpapír,
- botmixer,
- kézi robotgép,
- habzsák,
- sima csővég
Hozzávalók egy 12 szeletes (18 cm átmérőjű) tortához:
A tésztához:
- 25 g cukrozatlan kakaópor,
- 100 g tönkölyliszt,
- 80 g nádcukor,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 2 tojás,
- 1 csipet só,
- 200 g főtt cékla,
- 60 g csokoládé,
- egy marék pirított dió durvára vágva,
- 100 g vaj
A mascarpone habhoz:
- 180 g mascarpone,
- 100 g tejszín,
- 1 evőkanál céklalé,
- 40 g porcukor,
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
A díszítéshez:
- ehető virágok,
- esetleg céklapor
- Először a meghámozott, megmosott, 1 cm-es kockákra vágott céklát fűzzük puhára bő vízben.
- Míg fő a cékla, sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm átmérőjű tortakarikát.
- A vajat és a csokit egy tálkában gőz fölött olvasszuk fel.
- Egy tálba mérjük ki a száraz alapanyagokat – lisztet, a kakaót, sütőport, a sót, és a pirított diót, majd alaposan keverjük össze.
- Ha megfőtt a cékla, hideg vízzel hűtsük le, és botmixerrel pürésítsük.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Egy másik tálban a tojásokat és a nádcukrot, kézi robotgéppel habosítsuk ki fehéredésig, majd adjuk hozzá a csokis-vajas keveréket, és a céklapürét, és keverjük homogén masszává.
- Három részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket is és egy szilikon spatulával óvatosan keverjük össze, hogy ne maradjon benne lisztcsomó.
- A masszát öntsük a kibélelt tortakarikába, húzzuk kissé fel a karika oldalára is, egyengessük el a tetejét, és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Kb. 50 perc alatt, süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Tegyük rácsra, várjuk meg, hogy a tortalap teljesen kihűljön.
- A mascarpone habhoz a mascarponét, a céklalevet, a vaníliaőrleményt és a porcukrot robotgéppel verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tejszínt és ezzel is verjük tovább, míg egy jól kenhető krémet kapunk.
- A rózsaszín krémet töltsük habzsákba és spirál alakban nyomjuk ki a tortalap tetejére.
Ehető virágokkal díszítsük, de megszórhatjuk céklaporral
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze