Céklás csokitorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • hámozó, lábas,
  • 18 cm-es tortakarika,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatulák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • botmixer,
  • kézi robotgép,
  • habzsák,
  • sima csővég

 

 

Hozzávalók egy 12 szeletes (18 cm átmérőjű) tortához:

A tésztához:

  • 25 g cukrozatlan kakaópor,
  • 100 g tönkölyliszt,
  • 80 g nádcukor,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • 2 tojás,
  • 1 csipet só,
  • 200 g főtt cékla,
  • 60 g csokoládé,
  • egy marék pirított dió durvára vágva,
  • 100 g vaj

A mascarpone habhoz:

  • 180 g mascarpone,
  • 100 g tejszín,
  • 1 evőkanál céklalé,
  • 40 g porcukor,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

A díszítéshez:

  • ehető virágok,
  • esetleg céklapor

Céklás csokitortaElkészítés:

  1. Először a meghámozott, megmosott, 1 cm-es kockákra vágott céklát fűzzük puhára bő vízben.
  2. Míg fő a cékla, sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm átmérőjű tortakarikát.
  3. A vajat és a csokit egy tálkában gőz fölött olvasszuk fel.
  4. Egy tálba mérjük ki a száraz alapanyagokat – lisztet, a kakaót, sütőport, a sót, és a pirított diót, majd alaposan keverjük össze.
  5. Ha megfőtt a cékla, hideg vízzel hűtsük le, és botmixerrel pürésítsük.
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  7. Egy másik tálban a tojásokat és a nádcukrot, kézi robotgéppel habosítsuk ki fehéredésig, majd adjuk hozzá a csokis-vajas keveréket, és a céklapürét, és keverjük homogén masszává.
  8. Három részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket is és egy szilikon spatulával óvatosan keverjük össze, hogy ne maradjon benne lisztcsomó.
  9. A masszát öntsük a kibélelt tortakarikába, húzzuk kissé fel a karika oldalára is, egyengessük el a tetejét, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  10. Kb. 50 perc alatt, süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  11. Tegyük rácsra, várjuk meg, hogy a tortalap teljesen kihűljön.
  12. A mascarpone habhoz a mascarponét, a céklalevet, a vaníliaőrleményt és a porcukrot robotgéppel verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tejszínt és ezzel is verjük tovább, míg egy jól kenhető krémet kapunk.
  13. A rózsaszín krémet töltsük habzsákba és spirál alakban nyomjuk ki a tortalap tetejére.

Ehető virágokkal díszítsük, de megszórhatjuk céklaporral

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze