Mono desszertek | Nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- Konyhai robotgép,
- kézi robotgép,
- több kisebb fém, vagy műanyag tál,
- 6-7 cm-es átmérőjű szilikon félgömb forma (6 db-os)
- szilikon mini muffin, vagy mini tarte forma,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- villa, kanál
- kis lábas,
- szilikon spatulák,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- cukor hőmérő,
- magas falú edény, vagy kancsó,
- kis méretű szűrő,
- botmixer,
- gitter rács
Hozzávalók 6 db-hoz:
Céklás vajas piskóta:
- 50 g vaj,
- 50 g porcukor,
- 50 g (1 közepes) tojás,
- 45 g liszt,
- 5 g céklapor.
Málnaropogós:
- 17 g fehér csokoládé,
- 7 g mandulakrém,
- 12 g karamellizált ostyatörmelék,
- 3 g liofilizált málna,
- egy csipet só.
Málnazselé:
- 150 g málnapüré,
- 3 g pektin,
- 20 g cukor.
Málnás joghurt mousse:
- 115 g málnapüré,
- 40 g cukor,
- 115 g natúr joghurt,
- 6 g (3 lap) zselatin,
- 100 g habtejszín.
Pink glazúr:
- 65 g víz,
- 42 g glükóz szirup,
- 70 g cukrozott sűrített tej,
- 6 g (3 lap) zselatin,
- 100 g fehér csokoládé,
- céklapor.
Díszítés:
- Málnás édesmorzsa,
- friss málnaszemek
Elkészítés:
Elkészítés:
A málnazselé
- A cukrot alaposan összekeverjük a pektinnel – így tudjuk elkerülni, hogy a pektin csomósodjon a gyümölcspürében.
- A málnapürét melegíteni kezdjük. Amikor már csípősre melegedett (már gőzölni kezd, de még nem forr), kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a pektin és cukor keveréket.
- Forrásig melegítjük és folyamatos kevergetés mellett 2 percig forraljuk.
- Azonnal beleöntjük a minitartlet, vagy minimuffin formák mélyedéseibe és kifagyasztjuk.
Céklaporos vajas piskóta
- Előkészítjük a piskóta tésztáját. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A vajat megolvasztjuk, a porcukrot és a lisztet külön-külön átszitáljuk.
- A tojást lazán összekeverjük egy villával.
- A vajat a porcukorral kihabosítjuk egy kézi habverővel. Három részletben hozzáadjuk a felvert tojást, minden adag hozzáadása után tovább habosítjuk a masszát.
- Végül szilikonos spatulával hozzáforgatjuk a lisztet és a céklaport is, így a hagyományos tojáshabbal lazított piskótatésztához képest egy sokkal sűrűbb, tömörebb piskótatésztát kapunk.
- A masszát sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire öntjük és fél cm vastagságúra kenjük ki egy hajlított kenőkés segítségével.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, amikor a széleken már épphogy pirulni kezd, a közepe pedig teljesen megszilárdult és nem ragad.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni.
A málna ropogós
- A fehér csokit apró kockákra vágjuk, majd felolvasztjuk a mandulakrémmel együtt.
- Belekeverjük a sót, a karamellizált ostyatörmeléket és a liofilizált málnát, alaposan összekeverjük.
- Hajlított kenőkéssel a lehető legvékonyabb rétegben elkenjük a piskótalapon, majd betesszük a hűtőbe.
- Ha megszilárdult a ropogós réteg, akkora karikákat vágunk ki a céklás piskótából amekkorák a félgömb forma mélyedései.
Málnás joghurt mousse
- A tejszínt alaposan behűtjük, a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- A málnapürét a cukorral együtt forrásig hevítjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatin lapokat.
- Hozzákeverjük a hideg joghurtot és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínt laza habbá verjük, majd két részletben a joghurtos gyümölcshöz forgatjuk.
Összeállítás
- A szilikon félgömb forma mélyedéseit kb félig töltjük a málnás joghurt mousse-szal. Belehelyezzük a málnazselé korongokat, óvatosan belenyomjuk, majd a szilikonformákat majdnem teletöltjük a málnás mousse-szal.
- A mousse tetejére helyezzük a céklás piskótakarikákat a ropogós réteggel lefelé. Óvatosan belenyomjuk a piskótát a mousse-ba, hogy egy szintbe kerüljenek. Teljesen kifagyasztjuk a desszerteket.
A céklaporos glazúr
- A fehércsokoládét apróra vágjuk, ha nem pasztillával dolgozunk.
- A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- A vizet, a glükózt és a sűrített tejet egy lábasba mérjük és forrásig melegítjük.
- Levesszük a tűzről, majd feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat.
- A zselatinos keveréket a fehér csokira öntjük, majd egyneművé keverjük.
- A kész glazúrt botmixerrel átkeverjük, majd átszűrjük és 30-32 fokosra hűtjük.
Bevonás, díszítés
A fagyott desszerteket rácsra helyezzük és áthúzzuk a glazúrral. A desszert alját körben málnás édesmorzsável panírozhatjuk. Díszítéshez használhatunk friss málnát, vagy fehércsokoládé lapokat.
Megosztás: