Céklás-málnás-joghurtos kupolák

Mono desszertek | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • Konyhai robotgép,
  • kézi robotgép,
  • több kisebb fém, vagy műanyag tál,
  • 6-7 cm-es átmérőjű szilikon félgömb forma (6 db-os)
  • szilikon mini muffin, vagy mini tarte forma,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • villa, kanál
  • kis lábas,
  • szilikon spatulák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • cukor hőmérő,
  • magas falú edény, vagy kancsó,
  • kis méretű szűrő,
  • botmixer,
  • gitter rács

Hozzávalók 6 db-hoz:

Céklás vajas piskóta:

  • 50 g vaj,
  • 50 g porcukor,
  • 50 g (1 közepes) tojás,
  • 45 g liszt,
  • 5 g céklapor.

Málnaropogós:

  • 17 g fehér csokoládé,
  • 7 g mandulakrém,
  • 12 g karamellizált ostyatörmelék,
  • 3 g liofilizált málna,
  • egy csipet só.

Málnazselé:

  • 150 g málnapüré,
  • 3 g pektin,
  • 20 g cukor.

Málnás joghurt mousse:

  • 115 g málnapüré,
  • 40 g cukor,
  • 115 g natúr joghurt,
  • 6 g (3 lap) zselatin,
  • 100 g habtejszín.

Pink glazúr:

  • 65 g víz,
  • 42 g glükóz szirup,
  • 70 g cukrozott sűrített tej,
  • 6 g (3 lap) zselatin,
  • 100 g fehér csokoládé,
  • céklapor.

Díszítés:

  • Málnás édesmorzsa,
  • friss málnaszemek

Elkészítés:

Elkészítés:

A málnazselé

  1. A cukrot alaposan összekeverjük a pektinnel – így tudjuk elkerülni, hogy a pektin csomósodjon a gyümölcspürében.
  2. A málnapürét melegíteni kezdjük. Amikor már csípősre melegedett (már gőzölni kezd, de még nem forr), kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a pektin és cukor keveréket.
  3. Forrásig melegítjük és folyamatos kevergetés mellett 2 percig forraljuk.
  4. Azonnal beleöntjük a minitartlet, vagy minimuffin formák mélyedéseibe és kifagyasztjuk.

Céklaporos vajas piskóta

  1. Előkészítjük a piskóta tésztáját. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A vajat megolvasztjuk, a porcukrot és a lisztet külön-külön átszitáljuk.
  3. A tojást lazán összekeverjük egy villával.
  4. A vajat a porcukorral kihabosítjuk egy kézi habverővel. Három részletben hozzáadjuk a felvert tojást, minden adag hozzáadása után tovább habosítjuk a masszát.
  5. Végül szilikonos spatulával hozzáforgatjuk a lisztet és a céklaport is, így a hagyományos tojáshabbal lazított piskótatésztához képest egy sokkal sűrűbb, tömörebb piskótatésztát kapunk.
  6. A masszát sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire öntjük és fél cm vastagságúra kenjük ki egy hajlított kenőkés segítségével.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, amikor a széleken már épphogy pirulni kezd, a közepe pedig teljesen megszilárdult és nem ragad.
  8. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni.

A málna ropogós

  1. A fehér csokit apró kockákra vágjuk, majd felolvasztjuk a mandulakrémmel együtt.
  2. Belekeverjük a sót, a karamellizált ostyatörmeléket és a liofilizált málnát, alaposan összekeverjük.
  3. Hajlított kenőkéssel a lehető legvékonyabb rétegben elkenjük a piskótalapon, majd betesszük a hűtőbe.
  4. Ha megszilárdult a ropogós réteg, akkora karikákat vágunk ki a céklás piskótából amekkorák a félgömb forma mélyedései.

Málnás joghurt mousse

  1. A tejszínt alaposan behűtjük, a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  2. A málnapürét a cukorral együtt forrásig hevítjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatin lapokat.
  3. Hozzákeverjük a hideg joghurtot és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  4. A tejszínt laza habbá verjük, majd két részletben a joghurtos gyümölcshöz forgatjuk.

Összeállítás

  1. A szilikon félgömb forma mélyedéseit kb félig töltjük a málnás joghurt mousse-szal. Belehelyezzük a málnazselé korongokat, óvatosan belenyomjuk, majd a szilikonformákat majdnem teletöltjük a málnás mousse-szal.
  2. A mousse tetejére helyezzük a céklás piskótakarikákat a ropogós réteggel lefelé. Óvatosan belenyomjuk a piskótát a mousse-ba, hogy egy szintbe kerüljenek. Teljesen kifagyasztjuk a desszerteket.

A céklaporos glazúr

  1. A fehércsokoládét apróra vágjuk, ha nem pasztillával dolgozunk.
  2. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  3. A vizet, a glükózt és a sűrített tejet egy lábasba mérjük és forrásig melegítjük.
  4. Levesszük a tűzről, majd feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat.
  5. A zselatinos keveréket a fehér csokira öntjük, majd egyneművé keverjük.
  6. A kész glazúrt botmixerrel átkeverjük, majd átszűrjük és 30-32 fokosra hűtjük.

Bevonás, díszítés

A fagyott desszerteket rácsra helyezzük és áthúzzuk a glazúrral. A desszert alját körben málnás édesmorzsável panírozhatjuk. Díszítéshez használhatunk friss málnát, vagy fehércsokoládé lapokat.

Megosztás: