A szilvákat a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel elkevert vörösborban lassan gyöngyöztetve puhára főzzük. Az étkezési keményítőt csomómentesen hozzákeverjük, a négy evőkanál vörösborral fellazítjuk és kevergetés közben újra forraljuk.
A császármorzsa:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a sóval kézi habverővel fehéredésig keverjük, habosítjuk.
A tejet és a lisztet kis adagokban hozzákeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tojássárgájás masszába forgatjuk.
Egy serpenyőben a vajat felhevítjük a szezámmagot hozzákeverjük, a tésztát beleöntjük és alacsony lángon fedő alatt 15-20 percig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul. Közben egyszer megfordítjuk és darabokra vágjuk egy fakanállal.
Kevés porcukorral beszórjuk és addig keverjük meg a cukor megkaramellizálódik a serpenyőben,
Tányérokra szedjük és porcukorral megszórva szilvamártással tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/