Chilis szilvamártásos császármorzsa
fotó: Vidék Íze
Palacsinták | Elkészítése könnyű
Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 10 perc
Eszközök
- nyeles lábaska,
- kézi habverő,
- kanál,
- kézi robotgép,
- serpenyő,
- szilikon spatula,
- fakanál,
- porcukor szóró
Hozzávalók:
A chilis szilvamártáshoz:
- 4 csésze kimagozott szilva,
- 250 ml vörösbor,
- 1 bio narancs reszelt héja,
- 15 g étkezési keményítő,
- 1 csipet chili por,
- 1 csipet fahéj,
- 50 g cukor,
- 4 evőkanál vörösbor az összekeveréshez
A császármorzsához:
- 4 db L-es méretű tojás,
- 30 g cukor,
- 1 csipet só,
- 125 ml tej,
- 100 g finomliszt,
- 20 g vaj,
- 40 g porcukor,
- 2 evőkanál fekete szezám mag
Szilvamártás:
- A szilvákat a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel elkevert vörösborban lassan gyöngyöztetve puhára főzzük. Az étkezési keményítőt csomómentesen hozzákeverjük, a négy evőkanál vörösborral fellazítjuk és kevergetés közben újra forraljuk.
A császármorzsa:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a sóval kézi habverővel fehéredésig keverjük, habosítjuk.
- A tejet és a lisztet kis adagokban hozzákeverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tojássárgájás masszába forgatjuk.
- Egy serpenyőben a vajat felhevítjük a szezámmagot hozzákeverjük, a tésztát beleöntjük és alacsony lángon fedő alatt 15-20 percig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul. Közben egyszer megfordítjuk és darabokra vágjuk egy fakanállal.
- Kevés porcukorral beszórjuk és addig keverjük meg a cukor megkaramellizálódik a serpenyőben,
Tányérokra szedjük és porcukorral megszórva szilvamártással tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze