Churros csokis mártogatóssal
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 10 perc
Eszközök
- nyeles lábaska,
- szilikon spatula,
- kézi robotgép,
- nagy lábas,
- habzsák,
- csillagcső vég,
- olló,
- kis tálka,
- hőálló tál
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
- 2,5 dl víz,
- 2 evőkanál barna cukor,
- fél teáskanál só,
- 80 g vaj,
- 150 g finomliszt,
- 2 tojás
- ½ teáskanál vanília kivonat,
A csokis mártogatóshoz:
- 50 g étcsoki,
- 50 g tejcsoki,
- 1 dl tejszín (legalább 30% zsírtartalmú)
A sütéshez:
- 1/2 liter étolaj,
- fahéjas porcukor
- Egy lábasba öntjük a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat, majd forrásig melegítjük a keveréket.
- Ha felforrt, lehúzzuk a lábast a tűzről és egyszerre beleöntjük az összes lisztet.
- A tűzre visszatéve addig kevergetjük, míg a tészta összeáll egy golyóvá, és sercegő hangot ad, a lábas alján pedig vékony filmréteg keletkezik.
- A tésztát keverőtálba tesszük, kissé hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot. Kézi robotgéppel simára keverjük.
- Az olajat egy nagy lábasban, vagy serpenyőben 170 fokra melegítjük.
- A tésztát egy csillagcső véggel ellátott habzsákba töltjük, és 8-10 cm hosszú tészta rudakat nyomunk a forró olajba. A kinyomott tészta rudakat ollóval, vagy késsel vágjuk el.
- A kisült fánk rudakat azonnal fahéjas porcukorba forgatjuk.
- A csokis mártogatóshoz a tejszín forraljuk fel, a kétféle csokit törjük apró darabokra, és gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk meg. A forró tejszínt öntsük az olvasztott csokira és addig kevergessük míg egy egynemű, selymes csokimártást kapunk.
- A még langyos churrost a csokis mártogatóssal tálaljuk
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze