Churros csokis mártogatóssal

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 10 perc

Eszközök

  • nyeles lábaska,
  • szilikon spatula,
  • kézi robotgép,
  • nagy lábas,
  • habzsák,
  • csillagcső vég,
  • olló,
  • kis tálka,
  • hőálló tál

 

 

Hozzávalók:

Az égetett tésztához:

  • 2,5 dl víz,
  • 2 evőkanál barna cukor,
  • fél teáskanál só,
  • 80 g vaj,
  • 150 g finomliszt,
  • 2 tojás
  • ½ teáskanál vanília kivonat,

A csokis mártogatóshoz:

  • 50 g étcsoki,
  • 50 g tejcsoki,
  • 1 dl tejszín (legalább 30% zsírtartalmú)

A sütéshez:

  • 1/2 liter étolaj,
  • fahéjas porcukor

 

Churros csokis mártogatóssalElkészítés:

  1. Egy lábasba öntjük a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat, majd forrásig melegítjük a keveréket.
  2. Ha felforrt, lehúzzuk a lábast a tűzről és egyszerre beleöntjük az összes lisztet.
  3. A tűzre visszatéve addig kevergetjük, míg a tészta összeáll egy golyóvá, és sercegő hangot ad, a lábas alján pedig vékony filmréteg keletkezik.
  4. A tésztát keverőtálba tesszük, kissé hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot. Kézi robotgéppel simára keverjük.
  5. Az olajat egy nagy lábasban, vagy serpenyőben 170 fokra melegítjük.
  6. A tésztát egy csillagcső véggel ellátott habzsákba töltjük, és 8-10 cm hosszú tészta rudakat nyomunk a forró olajba. A kinyomott tészta rudakat ollóval, vagy késsel vágjuk el.
  7. A kisült fánk rudakat azonnal fahéjas porcukorba forgatjuk.
  8. A csokis mártogatóshoz a tejszín forraljuk fel, a kétféle csokit törjük apró darabokra, és gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk meg. A forró tejszínt öntsük az olvasztott csokira és addig kevergessük míg egy egynemű, selymes csokimártást kapunk.
  9. A még langyos churrost a csokis mártogatóssal tálaljuk

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze