Citromos-bazsalikomos tarte

Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • egy kisebb tál,
  • egy nagyobb tál,
  • egy kis lábaska,
  • szilikon spatula,
  • 2 habzsák,
  • sima csővég,
  • lapos csővég,
  • botmixer,
  • folpack,
  • 6 mini tart forma,
  • sütőpapír,
  • sütőbab,
  • robotgép,
  • cukrászfáklya,
  • cukorhőmérő,
  • villa

 

Hozzávalók:

A bazsalikomos citrom krémhez:

  • 2 lap (4 g) zselatin,
  • 2 bio citrom reszelt héja,
  • 100 ml citromlé,
  • 200g cukor,
  • 4 ágacska bazsalikom,
  • 200 g (4 db) tojás,
  • 160 g puha vaj,

Az omlós tésztához:

  • 140 g puha vaj,
  • további vaj a formázáshoz,
  • 75 g porcukor,
  • 1 bio citrom reszelt héja,
  • 1 tojás,
  • 2 g só,
  • 250 g Bl 55 liszt + a munkalap szórásához,
  • 25 g darált mandula,

Az olasz meringehez:

  • 125 g cukor,
  • 60 g (2 db) tojásfehérje

Díszítéshez:

  • bazsalikom levelek.

Elkészítés:

  1. Citromos-bazsalikomos tarte - Grill-ÁzsA zselatinlapokat egy nagy tálban 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. A citromhéjat és a levet 100 g cukorral és a bazsalikomlevelekkel (4-5 levelet tegyünk félre) egy lábasban lassan felmelegítjük. A tojásokat a maradék 100 g cukorral egy keverőtálban összekeverjük A forrásban lévő citromos folyadékot folyamatos keverés közben a cukros tojásra öntjük. Az egészet újra visszaöntjük a lábasba és a tűzre visszatéve lassú tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
  3. A krémet egy tálba öntjük és a kinyomkodott zselatint belekeverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a vajat kis adagokban hozzáadva botmixerrel simára keverjük. A maradék bazsalikomlevelet is belekeverjük és egy sima csövű habzsákba téve 3 órán át a hűtőben lehűtjük.
  4. Az omlós tésztához a vajat, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat egy keverőtálban finom morzsássá gyúrjuk. A tojást a sóval összekeverjük és a morzsához adjuk, majd az egészet egy sima, krémes masszává keverjük. A lisztet és a darált mandulát is hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk. Lapos koronggá formázzuk és folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkalapon nagy 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A hosszúkás mini tarte formákat kivajazzuk és a kinyújtott tésztát belehelyezzük. A kilógó széleket levágjuk és a tésztát villával több helyen megszurkáljuk. Sütőpapírt helyezünk rá, és sütőbabbal megtöltve az előmelegített sütőben vakon sütjük. Ezután a formából kivéve rácson kihűtjük.
  6. Az olasz meringe-hez a cukorból és 35 ml vízből egy lábasban szirupot főzünk. Amikor a szirup eléri a 110 fokot a tojásfehérjét robotgéppel legmagasabb fordulaton habbá verjük. Amint a szirup 118 fokra hevült levesszük a főzőlapról és vékony sugárban lassan a tojásfehérjéhez öntjük, miközben folyamatosan verjük azt, amíg a massza szobahőmérsékletűre hűl. Ezután a masszát lapos csöves habzsákba töltjük.
  7. A kihűlt linzeralapba a krémmel töltött habzsákból szorosan egymás mellé gömböcskéket nyomunk. A tarte egyik felére a tojáshabból hullámokat nyomunk.
  8. Néhány bazsalikomlevéllel díszítjük, majd a habot cukrászfáklyával karamellizáljuk.