Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- egy kisebb tál,
- egy nagyobb tál,
- egy kis lábaska,
- szilikon spatula,
- 2 habzsák,
- sima csővég,
- lapos csővég,
- botmixer,
- folpack,
- 6 mini tart forma,
- sütőpapír,
- sütőbab,
- robotgép,
- cukrászfáklya,
- cukorhőmérő,
- villa
Hozzávalók:
A bazsalikomos citrom krémhez:
- 2 lap (4 g) zselatin,
- 2 bio citrom reszelt héja,
- 100 ml citromlé,
- 200g cukor,
- 4 ágacska bazsalikom,
- 200 g (4 db) tojás,
- 160 g puha vaj,
Az omlós tésztához:
- 140 g puha vaj,
- további vaj a formázáshoz,
- 75 g porcukor,
- 1 bio citrom reszelt héja,
- 1 tojás,
- 2 g só,
- 250 g Bl 55 liszt + a munkalap szórásához,
- 25 g darált mandula,
Az olasz meringehez:
- 125 g cukor,
- 60 g (2 db) tojásfehérje
Díszítéshez:
- bazsalikom levelek.
Elkészítés:
- A zselatinlapokat egy nagy tálban 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
- A citromhéjat és a levet 100 g cukorral és a bazsalikomlevelekkel (4-5 levelet tegyünk félre) egy lábasban lassan felmelegítjük. A tojásokat a maradék 100 g cukorral egy keverőtálban összekeverjük A forrásban lévő citromos folyadékot folyamatos keverés közben a cukros tojásra öntjük. Az egészet újra visszaöntjük a lábasba és a tűzre visszatéve lassú tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
- A krémet egy tálba öntjük és a kinyomkodott zselatint belekeverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a vajat kis adagokban hozzáadva botmixerrel simára keverjük. A maradék bazsalikomlevelet is belekeverjük és egy sima csövű habzsákba téve 3 órán át a hűtőben lehűtjük.
- Az omlós tésztához a vajat, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat egy keverőtálban finom morzsássá gyúrjuk. A tojást a sóval összekeverjük és a morzsához adjuk, majd az egészet egy sima, krémes masszává keverjük. A lisztet és a darált mandulát is hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk. Lapos koronggá formázzuk és folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkalapon nagy 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A hosszúkás mini tarte formákat kivajazzuk és a kinyújtott tésztát belehelyezzük. A kilógó széleket levágjuk és a tésztát villával több helyen megszurkáljuk. Sütőpapírt helyezünk rá, és sütőbabbal megtöltve az előmelegített sütőben vakon sütjük. Ezután a formából kivéve rácson kihűtjük.
- Az olasz meringe-hez a cukorból és 35 ml vízből egy lábasban szirupot főzünk. Amikor a szirup eléri a 110 fokot a tojásfehérjét robotgéppel legmagasabb fordulaton habbá verjük. Amint a szirup 118 fokra hevült levesszük a főzőlapról és vékony sugárban lassan a tojásfehérjéhez öntjük, miközben folyamatosan verjük azt, amíg a massza szobahőmérsékletűre hűl. Ezután a masszát lapos csöves habzsákba töltjük.
- A kihűlt linzeralapba a krémmel töltött habzsákból szorosan egymás mellé gömböcskéket nyomunk. A tarte egyik felére a tojáshabból hullámokat nyomunk.
- Néhány bazsalikomlevéllel díszítjük, majd a habot cukrászfáklyával karamellizáljuk.