Citromos madeleine
fotó: Vidék Íze
Apró sütik | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 15 perc
Eszközök
- 2 db 9 mélyedéses madeleine forma,
- keverőtálak,
- hőálló edény vagy nyeles lábas,
- citrus reszelő,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- habzsák
Hozzávalók 18 db-hoz:
- 100 g vaj,
- 100 g finom liszt,
- 1 csipet só,
- 2 tojás,
- 100 g cukor,
- 1 citrom reszelt héja és leve.
- Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Ha szilikonos madeleine formánk van, azt nem kell vajazni, de állítsuk bele egy tepsibe, hogy ne billegjen amikor majd belekerül a tészta. Ha teflonos a tepsink akkor vajazzuk ki a kis kagyló alakú horpadásokat.
- A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük.
- A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. (A tojásokat érdemes korábban kivenni a hűtőből, mert ha szobahőmérsékletűek, hamarabb felhabosodnak.)
- A citrom héját és levét a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.
- A kész tésztát legalább egy órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd habzsákba töltjük és arányosan szétosztjuk a forma mélyedéseibe és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze