Citromos madeleine

fotó: Vidék Íze

Apró sütik | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 15 perc

Eszközök

  • 2 db 9 mélyedéses madeleine forma,
  • keverőtálak,
  • hőálló edény vagy nyeles lábas,
  • citrus reszelő,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • habzsák

Hozzávalók 18 db-hoz:

  • 100 g vaj,
  • 100 g finom liszt,
  • 1 csipet só,
  • 2 tojás,
  • 100 g cukor,
  • 1 citrom reszelt héja és leve.

 

Citromos madeleineElkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Ha szilikonos madeleine formánk van, azt nem kell vajazni, de állítsuk bele egy tepsibe, hogy ne billegjen amikor majd belekerül a tészta. Ha teflonos a tepsink akkor vajazzuk ki a kis kagyló alakú horpadásokat.
  2. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük.
  3. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. (A tojásokat érdemes korábban kivenni a hűtőből, mert ha szobahőmérsékletűek, hamarabb felhabosodnak.)
  4. A citrom héját és levét a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.
  5. A kész tésztát legalább egy órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd habzsákba töltjük és arányosan szétosztjuk a forma mélyedéseibe és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze