Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Ha szilikonos madeleine formánk van, azt nem kell vajazni, de állítsuk bele egy tepsibe, hogy ne billegjen amikor majd belekerül a tészta. Ha teflonos a tepsink akkor vajazzuk ki a kis kagyló alakú horpadásokat.
A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. (A tojásokat érdemes korábban kivenni a hűtőből, mert ha szobahőmérsékletűek, hamarabb felhabosodnak.)
A citrom héját és levét a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.
A kész tésztát legalább egy órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd habzsákba töltjük és arányosan szétosztjuk a forma mélyedéseibe és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában fotó: Nagy András Péter/