Citromos tiramisu

fotó: Vidék Íze

Sütés nélküli desszert | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra

Eszközök

  • nyeles lábaska,
  • citrus reszelő,
  • sotrus facsaró,
  • szilikon spatulák,
  • keverő tálak,
  • folpack,
  • kézi robotgép,
  • hosszúkás lapos üvegtál,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • habzsák,
  • sima csővég

Hozzávalók:

A citromkrémhez:

  • 2 citrom leve,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 140 g cukor,
  • 80 g vaj,
  • 1 nagy csipet só,
  • 1 tojás,
  • 3 tojássárgája

A citromos sajtkrémhez:

  • 200 g habtejszín,
  • 4 evőkanál citromlé,
  • 2 evőkanál citromhéj,
  • 120 g citromkrém,
  • 140 g cukor,
  • 1 teáskanál vaníliakivonat,
  • 500 g mascarpone,

A citrom sziruphoz: 

  • 250 ml víz,
  • 200 g cukor,
  • 1 citrom leve,
  • ½ dl limoncello,

A piskótaréteghez:

  • 2 csomag babapiskóta

Citromos tiramisuElkészítés:

  1. Először a citromkrémet készítsük el. Ehhez az összes hozzávalót tegyük egy kis nyeles lábasba, és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben főzzük sűrű krémmé kb 5 perc alatt. Szűrjük át, hogy szép sima, selymes krémet kapjunk. Folpackkal takarjuk le, és 20-30 perc alatt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  2. Készítsük el a szirupot, ehhez a vizet, a citromlevet és a cukrot addig forraljuk, míg már nem lesznek buborékok a tetején. Akkor vegyük le tűzről és öntsük bele a limoncellót. Hagyjuk kissé kihűlni.
  3. Egy nagy tálba öntsük bele a tejszínt, a vanília kivonatot, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot, és a kihűlt citromkrémből 120 g-ot. Kézi robotgéppel addig verjük, amíg jó állaga lesz. Tehát már nem folyik, hanem van egy kis tartása, de nem kell kemény habbá verni.
  4. Készítsünk elő egy 22x 17 cm-es tepsit, vagy magas falú hosszúkás tálat.
  5. A babapiskóták felét alaposan forgassuk meg a citrom szirupban és rakjunk egy sort az előkészített tálba.
  6. Öntsük rá a citromos sajtkrém felét és simítsuk el.
  7. Kenjük rá a citromkrém felét és azt is egyengessük el. A maradék citromkrémet tegyük egy csillagcsöves habzsákba.
  8. Most egy újabb sor szirupba mártott babapiskóta következik, rá a maradék citromos sajtkrém amit szépen simítsunk el. Fóliával fedjük le és tegyük legalábbórára hűtőbe.

Nyomogassunk citromkrém pöttyöket a habzsákból a tiramisu tetejére éés tálalhatjuk is.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze