Citrusos és mentás Choux

fotó: Vidék Íze

Égetett tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • 2 db kis lábaska,
  • egy nagyobb átmérőjű fazék/magasabb falú serpenyő,
  • keverőtál,
  • fakanál,
  • szilikon spatulák,
  • konyhai robotgép krémkeverő fejjel,
  • botmixer,
  • 2 db habzsák,
  • 2 db sima csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 4 cm-es pogácsa szaggató,
  • citrusreszelő,
  • nyújtófa,
  • szűrő,
  • éles kés,
  • citrus facsaró

 

Hozzávalók:

Égetett tészta:

Hozzávalók:

  • 100 g vaj,
  • 100 g liszt,
  • 100 g víz,
  • csipet só,
  • csipet cukor,
  • kb. 150 g tojás (3-5 db)       

A mentás citruskrémhez:

  • 2 lap (4 g) Zselatin,
  • 1 bio grepfruit,
  • 1 bio narancs,
  • 170 g cukor,
  • 8-10 levél menta,
  • 200 g (4db) tojás,
  • 160 g hideg vaj

A cracelinhez:

  • 100 g lágy vaj,
  • 120 g nádcukor,
  • egy narancs reszelt héja,
  • 1 csipet só,
  • 120 g bl 55-ös liszt,

A kandírozott narancs szeletekhez:

  • bio narancs,
  • 250 g cukor.

A díszítéshez kis menta levelek

Elkészítés:

Citrusos és mentás ChouxÉgetett tészta:

  1. A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük.
  3. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  4. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.

Mentás citruskrém:

  1. A zselatint egy tálban hideg vízbe áztatjuk kb 10 percig.
  2. A citrusok héját lereszeljük, a citrusok levét kinyomkodjuk és 50-50 ml-t mérünk ki. A citrusok héját a levekkel, 70 g cukorral és a mentalevelekkel egy lábasban felhevítjük.
  3. A tojásokat egy keverőtálban a maradék 100 g cukorral összekeverjük. A forrásban lévő folyadékot egy szűrőn keresztül a cukros tojáskeverékre öntjük, miközben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás összeugorjon.
  4. A keveréket visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
  5. Átöntjük egy tiszta edénybe majd a kinyomkodott zselatint belekeverjük és kihűtjük.
  6. Amikor a krém szobahőmérsékletűre hűlt, a vajat kis kockánként hozzáadjuk és botmixerrel simára keverjük.
  7. A krémet egy sima csöves habzsákba töltjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

A cracelinhez:

  1. A puha vajat, a nádcukrot, a narancshéjat és a sót egy szilikon spatulával simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és azzal is simára keverjük.
  2. A tésztát két szilikonos sütőpapír között 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A fagyasztóba tesszük amíg az égetett tészta a képviselőfánkokhoz el nem készül.

A képviselőfánkok:

  1. Az alaprecept szerint elkészített tésztát habzsákból nagyobb diónyi adagokban kinyomkodjuk a sütőpapíros tepsire.
  2. A kinyomott tésztát kb 20 percig pihentetjük a tepsin.
  3. A cracelin tésztát elővesszük a fagyasztóból és kb 4 cm-es köröket szúrunk ki. A köröket ráhelyezzük a tésztagömbök tetejére.
  4. Majd az alaprecept szerint megsütjük a fánkokat.

Kandírozott narancs szeletekhez:

  1. A narancsokat megmossuk és 2 mm vékonyságú szeletekre vágjuk. A cukrot 250 ml vízzel egy edényben felfőzzük. A lábast levesszük a tűzről, beletesszük a narancsszeleteket és a tűzre visszatéve 15 percig gyöngyöztetjük.
  2. A tűzről levéve a szirupban hagyjuk lehűlni.
  3. Ezt háromszor-négyszer megismételjük, amíg a narancsszeletek átlátszóvá válnak.
  4. Ezután a szeleteket leöblítjük, és papírtörölközővel leitatjuk róluk a nedvességet.
  5. Ha nagyon nedves lenne egy sütőpapírral bélelt tepsin 100 fokon 30 percig szárítjuk.

Összeállítás:

  1. A képviselőfánkok alját kiszúrjuk, és a habzsákból beletöltjük a krémet.
  2. Minden chouxra egy-egy narancsszeletet teszünk, a narancsszeletekre egy késhegynyi krémet teszünk és mentalevéllel díszítjük.
  3. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze