Citrusos és mentás Choux
fotó: Vidék Íze
Égetett tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- 2 db kis lábaska,
- egy nagyobb átmérőjű fazék/magasabb falú serpenyő,
- keverőtál,
- fakanál,
- szilikon spatulák,
- konyhai robotgép krémkeverő fejjel,
- botmixer,
- 2 db habzsák,
- 2 db sima csővég,
- szilikonos sütőpapír,
- 4 cm-es pogácsa szaggató,
- citrusreszelő,
- nyújtófa,
- szűrő,
- éles kés,
- citrus facsaró
Hozzávalók:
Égetett tészta:
Hozzávalók:
- 100 g vaj,
- 100 g liszt,
- 100 g víz,
- csipet só,
- csipet cukor,
- kb. 150 g tojás (3-5 db)
A mentás citruskrémhez:
- 2 lap (4 g) Zselatin,
- 1 bio grepfruit,
- 1 bio narancs,
- 170 g cukor,
- 8-10 levél menta,
- 200 g (4db) tojás,
- 160 g hideg vaj
A cracelinhez:
- 100 g lágy vaj,
- 120 g nádcukor,
- egy narancs reszelt héja,
- 1 csipet só,
- 120 g bl 55-ös liszt,
A kandírozott narancs szeletekhez:
- bio narancs,
- 250 g cukor.
A díszítéshez kis menta levelek
Elkészítés:
- A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
- Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük.
- Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.
Mentás citruskrém:
- A zselatint egy tálban hideg vízbe áztatjuk kb 10 percig.
- A citrusok héját lereszeljük, a citrusok levét kinyomkodjuk és 50-50 ml-t mérünk ki. A citrusok héját a levekkel, 70 g cukorral és a mentalevelekkel egy lábasban felhevítjük.
- A tojásokat egy keverőtálban a maradék 100 g cukorral összekeverjük. A forrásban lévő folyadékot egy szűrőn keresztül a cukros tojáskeverékre öntjük, miközben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás összeugorjon.
- A keveréket visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
- Átöntjük egy tiszta edénybe majd a kinyomkodott zselatint belekeverjük és kihűtjük.
- Amikor a krém szobahőmérsékletűre hűlt, a vajat kis kockánként hozzáadjuk és botmixerrel simára keverjük.
- A krémet egy sima csöves habzsákba töltjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
A cracelinhez:
- A puha vajat, a nádcukrot, a narancshéjat és a sót egy szilikon spatulával simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és azzal is simára keverjük.
- A tésztát két szilikonos sütőpapír között 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A fagyasztóba tesszük amíg az égetett tészta a képviselőfánkokhoz el nem készül.
A képviselőfánkok:
- Az alaprecept szerint elkészített tésztát habzsákból nagyobb diónyi adagokban kinyomkodjuk a sütőpapíros tepsire.
- A kinyomott tésztát kb 20 percig pihentetjük a tepsin.
- A cracelin tésztát elővesszük a fagyasztóból és kb 4 cm-es köröket szúrunk ki. A köröket ráhelyezzük a tésztagömbök tetejére.
- Majd az alaprecept szerint megsütjük a fánkokat.
Kandírozott narancs szeletekhez:
- A narancsokat megmossuk és 2 mm vékonyságú szeletekre vágjuk. A cukrot 250 ml vízzel egy edényben felfőzzük. A lábast levesszük a tűzről, beletesszük a narancsszeleteket és a tűzre visszatéve 15 percig gyöngyöztetjük.
- A tűzről levéve a szirupban hagyjuk lehűlni.
- Ezt háromszor-négyszer megismételjük, amíg a narancsszeletek átlátszóvá válnak.
- Ezután a szeleteket leöblítjük, és papírtörölközővel leitatjuk róluk a nedvességet.
- Ha nagyon nedves lenne egy sütőpapírral bélelt tepsin 100 fokon 30 percig szárítjuk.
Összeállítás:
- A képviselőfánkok alját kiszúrjuk, és a habzsákból beletöltjük a krémet.
- Minden chouxra egy-egy narancsszeletet teszünk, a narancsszeletekre egy késhegynyi krémet teszünk és mentalevéllel díszítjük.
- Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze