Cream Tart – Anyák napi szívtorta
fotó: Vidék Íze
Torták, Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési (sütési) idő: 9 perc
Eszközök
- hőálló tál,
- lábas,
- szilikon spatulák,
- keverőtálak,
- kézi habverő,
- kézi robotgép,
- habzsák sima, vagy csillag csővég,
- szilikonos sütőpapír,
- filctoll,
- olló,
- éles kés,vagy szike,
- villa,
Hozzávalók:
Hozzávalók a mézes linzer tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 2 egész tojás,
- 1 kk szódabikarbóna,
- 20 dkg cukor,
- 2 ek méz,
- 5 dkg vaj,
- pici só
A fehércsokis krémhez:
- 6 tojássárgája,
- 22 g étkezési keményítő,
- 90 g cukor,
- vaníliakivonat,
- 225 g tej,
- 50 g tejszín,
- 150 g vaj,
- 250 g mascarpone,
- 100 g fehércsoki,
A díszítéshez:
- macaronok,
- habcsókok,
- gyümölcsök,
- ehető virágok,
- csokoládék,
- cukorgyöngyök,
- kekszek, stb.
Elkészítés:
- Egy hőálló edényben a mézet, a tojásokat, a cukrot és a vajat gőz felett összemelegítjük, kb 5 perc.
- A szódabikarbónával összekevert lisztre őntjük, és gyúrjuk. Nagyon ragacsos tészta lesz!!!!
- Legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta hűl elkészítjük a krémet.
- A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, az étkezési keményítővel, a vanília kivonattal, tejszínnel simára keverjük. Beleöntjük a tejet, majd felfőzzük. A fehér csokit mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk és a még meleg krémbe keverjük. A krémet folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a vajat és a mascarponét és alaposan kihabosítjuk.
- Sima, vagy csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A kihűlt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk. A megfelelő formát előzetesen papíron kirajzoljuk és a tésztára helyezve sütőpapíron szabjuk ki, mert így nem deformálódik el a tepsire helyezéskor. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokon 8-9 perc alatt kisütjük a lapok.
- Az egyik mézes lapot tortakartonra tesszük, és a krémből apró gömböket/csillagokat nyomkodunk sűrűn egymás mellé. Rátesszük a következő lapot és arra is krémgömböket nyomkodunk. Ugyanígy járunk el a harmadik lappal is. Végül a torta tetejét ízlés szerint gazdagon, színesen díszítjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze