Cream Tart – Anyák napi szívtorta

fotó: Vidék Íze

Torták, Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési (sütési) idő: 9 perc

Eszközök

  • hőálló tál,
  • lábas,
  • szilikon spatulák,
  • keverőtálak,
  • kézi habverő,
  • kézi robotgép,
  • habzsák sima, vagy csillag csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • filctoll,
  • olló,
  • éles kés,vagy szike,
  • villa,

 

Hozzávalók:

Hozzávalók a mézes linzer tésztához:

  • 45 dkg liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 kk szódabikarbóna,
  • 20 dkg cukor,
  • 2 ek méz,
  • 5 dkg vaj,
  • pici só

A fehércsokis  krémhez:

  • 6 tojássárgája,
  • 22 g étkezési keményítő,
  • 90 g cukor,
  • vaníliakivonat,
  • 225 g tej,
  • 50 g tejszín,
  • 150 g vaj,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g fehércsoki,

A díszítéshez:

  • macaronok,
  • habcsókok,
  • gyümölcsök,
  • ehető virágok,
  • csokoládék,
  • cukorgyöngyök,
  • kekszek, stb.

 

Elkészítés:

  1. Egy hőálló edényben a mézet, a tojásokat, a cukrot és a vajat gőz felett összemelegítjük, kb 5 perc.
  2. A szódabikarbónával összekevert lisztre őntjük, és gyúrjuk. Nagyon ragacsos tészta lesz!!!!
  3. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  4. Amíg a tészta hűl elkészítjük a krémet.
  5. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, az étkezési keményítővel, a vanília kivonattal, tejszínnel simára keverjük. Beleöntjük a tejet, majd felfőzzük. A fehér csokit mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk és a még meleg krémbe keverjük. A krémet folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a vajat és a mascarponét és alaposan kihabosítjuk.
  6. Sima, vagy csillagcsöves habzsákba töltjük.
  7. A kihűlt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk. A megfelelő formát előzetesen papíron kirajzoljuk és a tésztára helyezve sütőpapíron szabjuk ki, mert így nem deformálódik el a tepsire helyezéskor. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokon 8-9 perc alatt kisütjük a lapok.
  8. Az egyik mézes lapot tortakartonra tesszük, és a krémből apró gömböket/csillagokat nyomkodunk sűrűn egymás mellé. Rátesszük a következő lapot és arra is krémgömböket nyomkodunk. Ugyanígy járunk el a harmadik lappal is. Végül a torta tetejét ízlés szerint gazdagon, színesen díszítjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze