Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy kisebb hőálló tál,
- egy kis lábaska amire ráillik a hőálló tál,
- szilikon spatula,
- egy közepes tál,
- frissen tartó fólia,
- nyújtófa,
- sablon,
- pizzavágó,
- éles kis kés,
- szilikonos sütőpapír,
- kézi robotgép,
- csillag, vagy sima csöves habzsák
Hozzávalók:
A mézes linzer tésztához:
- 300 g liszt,
- 1,5 tojás,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 150 g cukor,
- 1 evőkanál méz,
- 35 g vaj,
- pici só
A fehércsokis krémhez:
- 4 tojássárgája,
- 15 g étkezési keményítő,
- 60 g cukor,
- vaníliaőrlemény,
- 150 g tej,
- 34 g tejszín,
- 100 g vaj,
- 170 g mascarpone,
- 70 g fehércsoki,
A díszítéshez:
- macaronok,
- habcsókok,
- gyümölcsök,
- ehető virágok,
- csokoládék,
- cukorgyöngyök,
- kekszek, stb.
Elkészítés:
Egy hőálló edényben a mézet, a tojásokat, a cukrot és a vajat gőz felett összemelegítjük, kb 5 perc.
- A szódabikarbónával összekevert lisztre öntjük, és összegyúrjuk. Nagyon ragacsos tészta lesz!!!!
- Folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.
- A krémhez a tojásokat a cukorral, az étkezési keményítővel, a vanília kivonattal, tejszínnel simára keverjük. Beleöntjük a tejet, majd felfőzzük. A fehér csokit mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk és a még meleg krémbe keverjük. A krémet folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a puha vajat és a mascarponét és alaposan kihabosítjuk.
- Sima, vagy csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A kihűlt tésztát 2-3 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk. A megfelelő formát előzetesen papíron kirajzoljuk és a tésztára helyezve sütőpapíron szabjuk ki, mert így nem deformálódik el a tepsire helyezéskor. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokon 8-9 perc alatt kisütjük a lapokat.
- Az egyik mézes lapot tortakartonra tesszük, és a krémből apró gömböket/csillagokat nyomkodunk sűrűn egymás mellé. Rátesszük a következő lapot és arra is krémgömböket nyomkodunk. Végül a torta tetejét ízlés szerint gazdagon, színesen díszítjük.