Croissant

Péksütemények | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • konyhai mérleg,
  • robotgép,
  • frissen tartó fólia,
  • nyújtó deszka,
  • nyújtófa,
  • szilikonos sütőpapír,
  • frissen tartó fólia,
  • pizzavágó vagy éles kés,
  • konyharuha,
  • kenőecset,
  • tepsi

 

Hozzávalók:

Az alap tésztához

  • 500 g liszt,
  • 50 g cukor,
  • 1 teáskanál só,
  • 100 g puha vaj,
  • 20 g friss élesztő,
  • 230 ml hideg víz,

A hajtogatáshoz:

  • 250 g hideg vaj,

A töltelékhez:

  • 1 szelet szárított sonka, vagy bacon
  • 2 kocka csokoládé,
  • kevés reszelt sajt a szóráshoz

A lekenéshez:

  • 1 tojás

 

Elkészítés:

Én a sütés előtti este készítettem el a leveles tésztát, éjszaka a hűtőben pihent, és reggel sült ki. Így frissen, ropogósan falatoztuk be még az ágyban a mennyei croissantokat. Tökéletes reggeli egy lusta hétvégéhez.

Szóval akkor az alaptészta elkészítése:

Öntsük a lisztet, a cukrot és a sót a robotgép keverő táljába, majd morzsoljuk bele az élesztőt, ügyelve, hogy a sóval ne érintkezzen, mert az megöli a kis élesztő gombácskákat. Ezután adjuk hozzá a puha vajat is, és a robotgép dagasztó karjával közepes fokozaton dolgozzuk össze a tésztát. Közben vékony sugárban csorgassuk hozzá a vizet, de közben folyamatosan dolgozzon a dagasztó kar, egészen addig míg a tészta szép sima golyóvá áll össze, és már nem ragad a tál falához. Ha már kellően rugalmas a tészta vegyük ki a tálból, gyúrjuk át kézzel, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy órára hűtőszekrénybe!

A hűtőből kivett, pihentetett tésztát gyúrjuk át újra és nyújtsuk ki fél cm vastag téglalappá. Tépjünk le egy darab sütőpapírt és tegyük az egyik felére a hideg vajat, majd hajtsuk rá a papír másik felét. Egy nyújtófával kezdjük el püfölni addig, amíg olyan nagy nem lesz mint a kinyújtott tésztalap fele. Ekkor a tésztalapot a rövidebb oldalával fordítsuk magunk felé és tegyük az alsó felére a kilapított vajat, majd burkoljuk be a tészta másik felével. A széleket kissé nyomkodjuk össze, majd fordítsuk el a tésztát az óramutató járásával megegyező irányba 90 fokkal, és nyújtsuk ki újra fél cm vastagra. Ekkor a tészta alsó harmadát hajtsuk fel a a felső egyharmadig, majd a felső harmadot hajtsuk le az előző hajtás széléig. Most az egész tésztát hajtsuk félbe, kicsit nyomkodjuk le, csomagoljuk újra fóliába és tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára.

A fél óra leteltével csomagoljuk ki a tésztát, és úgy tegyük magunk elé, hogy az az oldala nézzen felénk ahol látszik a hajtás, a zárt része pedig a jobb oldalunk felé nézzen.. Újra nyújtsuk ki tésztát fél cm vastagságúra. Most hajtsuk fel a tészta alsó egy harmadát és erre hajtsuk rá a felső egy harmadát, mint egy levelet, és tegyük újabb egy órára a hűtőbe.

Amikor ez a fél óra is letelt, megint csomagoljuk ki a tésztát és tegyük magunk elé úgy, hogy az az oldala nézzen felénk amerről a hajtogatás van.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki 50 cm-es négyzetté.

Vágjuk félbe tésztát két hosszú téglalappá.

Egyszerre csak az egyik téglalappal dolgozzunk. Jelöljük be a hosszabb oldalát 5-5 cm-es távolságokban.

A jelölések mentén vágjunk a tésztából háromszögeket. A háromszögek aljától kiindulva tekerjük fel a tésztát, ha akarjuk, előtte megtölthetjük őket, sajttal, sonkával, csokoládéval, vagy akár lekvárral is.

A feltekert tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így a tészta nem fog kinyílni sütés közben.

Takarjuk le a kis croissantjainkat konyharuhával és kelesszük egy órát. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Én ezúttal a kerámia kemencében sütöttem ki őket.

Ha letelt az egy óra, kenjük le a tésztagurigák tetejét felvert tojással, a sajttal töltötteket meg is szórhatjuk reszelt sajttal, vagy bármilyen magvacskákkal (pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag).

A croissanok kb 15-25 perc alatt sülnek aranybarnákká. (sütője válogatja)

Jó étvágyat! Mennyei az íze.

Tipp: Ha nem akarjuk az összeset megsütni egyszerre, akkor a feltekert nyers croissantokat tegyük műanyag zacskóba és fagyasszuk le. A fagyasztóból kivéve szobahőmérsékleten felengedtetve, ugyanúgy süssük meg őket, mint ahogyan az a receptben szerepel.