Császármorzsa csilis szilvamártással a grillen

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: átlagos

Elkészítési idő:  40 perc | 3 adag

Császármorzsa a grillen? Lehetséges! Erre a receptre várt a család!

Ha van, amit az osztrák konyhából érdemes átemelni, akkor az a császármorzsa. A Ferenc József által rajongásig szeretett desszert méltó zárása lehet egy vasárnapi ebédnek, de hét közben is megérdemelhetünk egy-egy serpenyőnyi smarnit. Farkasinszki Ildikó, a Sütisuli háziasszonya most megmutatja, hogy készíthetitek el a grillen.

Hozzávalók:

A csilis szilvamártáshoz:

  • 4 bögre kimagozott szilva
  • 1 db narancs
  • 1 csipet csilipor
  • 1 csipet fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 ek vörösbor

A császármorzsához:

  • 4 db tojás
  • 30 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1,25 dl tej
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek fekete szezámmag
  • 4 dkg porcukor

 

A palacsintatészta alapon nyugvó császármorzsa elkészítése nem igényel túl sok gyakorlatot, tulajdonképpen egy tojásban gazdag, tejjel készített tészta az alapja, ahol a tojások fehérjét kemény habbá verik, így forgatják bele a tésztába, majd a tésztát egyben öntik bele a forró, vajas serpenyőbe. Ezután már csak várni kell, hogy – közepes lángon – a tészta alaposan átsüljön, majd fakanállal négy részre kell metszeni a tésztát, a darabokat egyesével átforgatni, a megsütni a vastag palacsinta túlsó felét is.

A smarni tésztája természetesen kedvünk szerint turbózható. A serpenyőbe kerülést követően, a még folyós tésztát megszórhatjuk konyakba, rumba vagy épp teába áztatott mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de vékonyra szelt körte, reszelt alma vagy bogyós gyümölcsök is kerülhetnek bele.

CSÁSZÁRMORZSA CSILIS SZILVAMÁRTÁSSAL A GRILLEN

Farkasinszki Ildikó, a Sütisuli című videósorozatunk háziasszonya most egy egészen különleges császármorzsa-receptet mutat nektek, melyet fekete szezámmaggal dúsított, és nem serpenyőben, hanem grillen készített.

Elkészítés:

  1. A csilis szilvamártás elkészítéséhez a szilvákat a lereszelt narancshéjjal és a fűszerekkel elkevert vörösborban lassan gyöngyöztetve puhára főzzük. Az étkezési keményítőt csomómentesen hozzákeverjük, a négy evőkanál vörösborral fellazítjuk és kevergetés közben újra forraljuk.
  2. A császármorzsa elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a sóval kézi habverővel fehéredésig keverjük, habosítjuk. Majd a tejet és a lisztet kis adagokban hozzákeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tojássárgájás masszába forgatjuk.
  3. A grillt 180-200 fokos indirekt hőre melegítjük.
  4. Egy serpenyőben a vajat felhevítjük a szezámmagot hozzákeverjük, a tésztát beleöntjük és az indirekt zónában fedő alatt 15-20 percig grillezzük, amíg az alja enyhén megbarnul. Közben egyszer megfordítjuk és darabokra vágjuk egy fakanállal.
  5. Egy kevés porcukorral beszórjuk, és addig keverjük, amíg a cukor megkaramellizálódik a serpenyőben. Tányérokra szedjük, porcukorral megszórva a csilis szilvamártással tálaljuk.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/csaszarmorzsa-csilis-szilvamartassal-grill.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu