Péksütemények | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1,5 óra| Sütési idő: 20 perc,
Eszközök
- robotgép,
- szita,
- kelesztő tál,
- konyharuha,
- éles kés vagy tésztadaraboló/trokser,
- szilikonos sütőpapír,
- 2 sütőlemez/tepsi,
- virág spriccelő,
- rács
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 700 g finomliszt,
- 2 teáskanál só,
- 1 teáskanál cukor,
- 250 g víz,
- 220 g tej,
- 50 g puha vaj,
- 20 g friss élesztő
- szezámmag, vagy mák
Elkészítés:
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, alaposan vegyítsük össze a sóval és a cukorral. A készítsünk mélyedést a keverék közepébe, öntsük bele a vizet, és a tejet, tegyük bele a puha vajat, és morzsoljuk rá az élesztőt.
- Kézzel, vagy robotgéppel dagasszuk alaposan ki a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, tegyük kelesztő tálba, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük 35-40 percig.
- A megkelt tésztát óvatosan fordítsuk ki a vékonyan belisztezett munkafelületre. Vágjuk 12 egyforma darabra, és egyesével gömbölyítsük meg őket, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentessük a tészta gömböket.
- Mindegyik gombócból sodorjunk kb. 45 cm hosszúságú rudakat, és formázzuk meg a császárzsemléket. Ehhez először a rúd közepére kössünk csomót, majd a felül kilógó véget dugjuk be alulról, az alul kikandikálót pedig felülről a tészta közepébe. Kissé egyengessük el, hogy szép császárzsemle formát kapjunk.
- A megformázott tésztákat tegyük két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával takarjuk le, és hagyjuk újabb 30 percig kelni őket.
- Közben a sütőt melegítsük elő 210 fokra, és az aljába készítsünk be egy fémedényt.
- A megkelt zsemléket permetezzük le langyos vízzel, és szórjuk meg mákkal, vagy szezámmaggal. Ismét permetezzük le vízzel, majd a tepsiket toljuk be a forró sütőbe. A fémedénybe öntsünk 1 dl forró vizet, hogy gőz keletkezzen, és gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját.
- A császárzsemléket kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Utána vegyük ki a fémedényt, zárjuk el a sütőt, az ajtaját támasszuk ki egy fakanállal, és 5 percig még hagyjuk bent a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.
/Megjelent a Vidék Íze magazinban
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: