Császárzsemle

fotó: Nagy András Péter.

Péksütemények | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1,5 óra| Sütési idő: 20 perc,

Eszközök

  • robotgép,
  • szita,
  • kelesztő tál,
  • konyharuha,
  • éles kés vagy tésztadaraboló/trokser,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 2 sütőlemez/tepsi,
  • virág spriccelő,
  • rács

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 700 g finomliszt,
  • 2 teáskanál só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 250 g víz,
  • 220 g tej,
  • 50 g puha vaj,
  • 20 g friss élesztő

Tetejére:

  • szezámmag, vagy mák

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, alaposan vegyítsük össze a sóval és a cukorral. A készítsünk mélyedést a keverék közepébe, öntsük bele a vizet, és a tejet, tegyük bele a puha vajat, és morzsoljuk rá az élesztőt.

  2. Kézzel, vagy robotgéppel dagasszuk alaposan ki a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, tegyük kelesztő tálba, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük 35-40 percig.
  3. A megkelt tésztát óvatosan fordítsuk ki a vékonyan belisztezett munkafelületre. Vágjuk 12 egyforma darabra, és egyesével gömbölyítsük meg őket, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentessük a tészta gömböket.
  4. Mindegyik gombócból sodorjunk kb. 45 cm hosszúságú rudakat, és formázzuk meg a császárzsemléket. Ehhez először a rúd közepére kössünk csomót, majd a felül kilógó véget dugjuk be alulról, az alul kikandikálót pedig felülről a tészta közepébe. Kissé egyengessük el, hogy szép császárzsemle formát kapjunk.
  5. A megformázott tésztákat tegyük két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával takarjuk le, és hagyjuk újabb 30 percig kelni őket.
  6. Közben a sütőt melegítsük elő 210 fokra, és az aljába készítsünk be egy fémedényt.
  7. A megkelt zsemléket permetezzük le langyos vízzel, és szórjuk meg mákkal, vagy szezámmaggal. Ismét permetezzük le vízzel, majd a tepsiket toljuk be a forró sütőbe. A fémedénybe öntsünk 1 dl forró vizet, hogy gőz keletkezzen, és gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját.
  8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Utána vegyük ki a fémedényt, zárjuk el a sütőt, az ajtaját támasszuk ki egy fakanállal, és 5 percig még hagyjuk bent a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.